službena obavijest

Gradska vlast najavljuje manje račune za otpad već od ovog mjeseca

Iz Gradske uprave poručuju kako se isto moglo napraviti i prije, sukladno članku 33. stavku 4. Zakona o održivom gospodarenju otpadom...
Objavljeno: 24.08.2021. 13:42

Zadnja izmjena: 24.08.2021. 13:42

Iz Gradske uprave stiglo je službeno priopćenje, kojim se građane obavještava kako će od sada dobivati manje račune za otpad. Razlog je taj, kako ističu, što će se već na računima za kolovoz PDV početi obračunavati prema stopu od 13 posto umjesto 25 posto. Ustvrđuje se pritom kako je isto bilo moguće učiniti i ranije, no nije se učinilo.

Do sada je, kažu, primjenjivan različiti obračun PDV-a. Na dio usluge obračunavano je 13%, a na dio 25% PDV-a, što je korisnike usluga Čistoće stavljalo u nepovoljniji položaj od korisnika usluga svih drugih poduzeća u Republici Hrvatskoj koja su sve stavke na računu obračunavala samo s 13%.

Gradonačelnik Neven Bosilj poručuje kako to "nije bilo ispravno i nije bilo u interesu građana":

- To smo nakon gotovo tri godine uspjeli ispraviti te će „Obavezna minimalna javna usluga“ s PDV-om od 13%, odnosno „Količina predanog komunalnog otpada“ koja je do sada bila obračunavana s PDV-om od 25%, biti izjednačene na korist svih naših građana- kaže Bosilj.

'Moglo se i ranije'

Iz Gradske uprave poručuju kako se isto moglo napraviti i prije, sukladno članku 33. stavku 4. Zakona o održivom gospodarenju otpadom kojim je propisano da je davatelj usluge dužan u cijenu javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada uključiti troškove nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, troškove prijevoza otpada, troškove obrade otpada i druge troškove propisane Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom.

Zakonska podloga

Kako nadalje navodi gradska vlast, člankom 38. stavkom 3. točkom h) Zakona o porezu na dodanu vrijednost i člankom 47. stavkom 3. točkom h) Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, propisano je da se snižena stopa PDV-a 13% primjenjuje na javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i odvojenog sakupljanja otpada, a što novim Zakonom o gospodarenju otpadom (NN 84/21) i za Čistoću konačno mora biti neupitno.

Komentari