cijeli spektar tema

PROČITAJTE: TOP 4 pitanja i odgovora s današnjeg aktualca

Objavljeno: 18.12.2017. 11:52

Zadnja izmjena: 18.12.2017. 12:05

Foto: Luka Šalamun

Sjednica Gradskog vijeća počela je uobičajenim aktualcem, na kojemu je pravo na postavljanje pitanja iskoristilo nešto manje vijećnika nego što je to uobičajeno. I Čehok je u svojim odgovorima bio nešto koncizniji, da ne bi bio - kako je rekao - opširan kao Castro.

Prvi se za riječ javio vijećnik Bosilj, koji je prigovorio što je pisane odgovore na svoja ranija pitanja dobio tek 2 minute prije početka sjednice. Isto je tako tražio da se i Čehok drži ograničenja u vremenu iznošenja odgovora.

- Neću biti dugačak kao Fidel Castro. - izjavio je Čehok, a mi ovdje iznosimo glavna pitanja o kojima se raspravljalo na aktualcu.

1. Bosilj / Čehok: Krv i Mao Ce Tung

- Županija je u veljači 2017. okolne parcele oko Drave proglasila vodozaštitnim područjem, pa su zabranjeni pesticidi. Inspektorica je počela kažnjavati građane koji tamo imaju zemljište i nisu bili obaviješteni, trebalo bi ih educirati. - iznio je Bosilj, uz to dodajući prigovor zašto sjednica započinje u vrijeme kad su neki vijećnici na poslu.

- Ja sam morao dati krv da bih danas imao slobodan dan. - kritizirao je Bosilj.

- Većinom je to državno zemljište, pa ako bude u našem vlasništvu organizirat ćemo edukacije. Ljudi se trebaju obavijestiti, možda i preko naših mjesnih odbora. - objasnio je Čehok pitanje zabrane pesticida uz Dravu, 

- Dobro je da ste dali krv. Koliko znam, po novom zakonu imat ćete pravo na neplaćeni dopust, niste trebali davati krv. - replicirao je Čehok. Bosilj nije bio zadovoljan odgovorom na pitanje o semaforima.

- Vaše šale s Castrom i Mao Ce Tungom već su otrcane. - zaključio je Bosilj. 

2. Sevšek / Čehok: Biti u ulici Ante Kovačića

Vijećnika Lige za Varaždin zanimala su prvenstveno prometna pitanja - semafor na križanju Ratimira Hercega i Hallerove, te neuređenost ulice Ante Kovačića.

-  Građani Ante Kovačića pitaju kada je gradonačelnik bio u ovoj ulici, pa zna da ima i ostali koje su ulice u gornjme stanju? Imate li kakav popis prioriteta uređivanja ulica? - upitao je Sevšek.

- Ne bih volio da moji susjedi kažu da su dobili novi asfalt jer su moji susjedi. Ulici Ante Kovačića - čisto radi imena ulice - treba pomoći. - odgovorio je Čehok.

- Niste odgovorili na pitanje kada ste tamo bili - u Ante Kovačića niste bili jer nemate što tamo raditi. Zbog toga želim odgovor u pisanoj formi. - zatražio je Sevšek, na što mu je Čehok objasnio da sve ovisi i o projektu Aglomeracije.

3. Bunić / Čehok: Smrt pernatih prijatelja

- Victor Hugo je jednom rekao da sada treba civilizirati čovjekov odnos prema prirodi. Što učiniti kad naš dlakavi ili pernati prijatelj ugine? Zakon je da se odnesu veterinaru i on ih šalje u "životinjski raj". A danas u Varaždinu ljubimcu se tu gubi trag i vlasnik se ne može oprostiti od svog ljubimca. Hoće li se, kada i gdje, a  po uzoru na Zagreb i Samobor, napraviti groblje kućnih ljubimaca, s krematorijem i popratnim sadržajima? - upitao je Željko Bunić.

- Ako je to potrebno napraviti i ako je to naša obaveza - onda će se to napraviti. Po novim zakonima za sve se kažnjavaju gradonačelnici. Pa i ako nisu svi psi čipirani - kao da ja mogu loviti pse i vidjeti jesu li čipirani. Ako treba napraviti Pet Cemetery kao u pjesmi Ramonesa, morat ćemo to napraviti. - odgovorio je Čehok.

4. Dako Detelj / Čehok: Otpad, žbiri i špijuni

- Što se planira učiniti sa sprečavanjem odlaganja otpada na području 5. i 6. mjesnog odbora gdje ima puno divljih deponija? - upitao je Darko Detelj iz Reformista.

- Dali smo nekoliko narudžbenica za čišćenje divljih deponija, ali je nemoguće to spriječiti. Ja opet ponavljam ono što je u Švicarskoj ili Švedskoj - tamo građani odmah prijavljuju, to je pitanje građanske časti. Šalio sam se s nazivom "tužibaba", ali nisam se šalio s time da treba prijaviti. Nemoguće je da mi u svakom trenutku znamo tko što radi, zato postoji građanska svijest i obveza da svi zajedno štitimo svoj grad, da građani budu "žbiri" ili "špijuni". Generalno uzeti, komunalno stanje u Varaždinu je iznad prosjeka Hrvatske. - izjavio je Čehok.

Komentari