izvanredna sjednica vijeća

Gradsko vijeće donijelo odluku - kreće Cratisova 20 milijuna eura vrijedna investicija

Podsjetimo, riječ je o investiciji od 20 milijuna eura, koja je ovih dana privukla dosta pažnje javnosti, a tvrtka Cratis je – kako je obrazložio gradonačelnik Ivan Čehok – zamolila da se zbog zahvata koji je pred njima odluka o prodaji donese što je prije moguće...
Objavljeno: 18.01.2021. 16:58

Zadnja izmjena: 18.01.2021. 17:26

Foto: Arhivske fotografije

Gradsko vijeće Grada Varaždina na današnjoj izvanrednoj sjednici donijelo je odluku o prodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje tvrtci Cratis.

Podsjetimo, riječ je o investiciji od 20 milijuna eura, koja je ovih dana privukla dosta pažnje javnosti, a tvrtka Cratis je – kako je obrazložio gradonačelnik Ivan Čehok – zamolila da se zbog zahvata koji je pred njima odluka o prodaji donese što je prije moguće.

Odluka je izglasana jednoglasno.

Uvjetovanje i industrija 4.0

SDP-ovu Ljubicu Križan zanimalo je hoće li se Cratisu, poticaji kao što su umanjenje komunalnog doprinosa i oslobođenje komunalne naknade, uvjetovati zadržavanjem postojećeg broja zaposlenika ili novim zapošljavanjem?

Pročelnik Tomislav Bogović kazao je kako gradski poticaji, kada se sve zbroji – iznose jedan promil invesiticije, zbog čega bi zapravo općenito trebalo razmisliti o njihovom povećanju.

Vijećnik Mario Lešina dodao je kako bi se bilo kakvo "uvjetovanje" u smislu radne snage kosilo sa samom paradigmom industrije 4.0, kojoj je cilj koristii manje radne snage a više umjetne inteligencije, odnosno - na taj način ostvarivati prihode koji donose veće plaće.

„U Varaždinu nije problem nezaposlenost, nego nedostatak radne snage i struktura gospodarstva, koju treba promijeniti i strateški povećati broj stanovnika na 100.000“, kazao je Lešina.

„U Varaždinu više nema tzv. jeftine radne snage i uz grad Zagreb jedini smo na informatičkoj karti Hrvatske. Mogu otkriti da interesa od strane takve industrije ima još“, rekao je Čehok.

Brzina i bale

SDP-ovi Neven Bosilj podržao je odluku o prodaji zemljiša, ali smatra da prodaja zemljišta ide presporo.

"Tim tempom trebat će nam 20 mandata ili 80 godina da zonu napunimo s investitorima", rekao je Boslj.

Lešina i Čehok s njime se nisu složili, no kazali su kako trenutno povoljno stanje sa zaposlenošću u gradu treba iskoristiti za izgradnju potrebne infrastrukture i time povećati vrijednost samog zemljišta.

"Jedino se u Varaždinu trenutno gradi", rekao je Čehok.

Nakon toga rasprava se ponovno vratila na problem baliranog otpada u Brezju i argumente koji su obje strane već mnogo puta iznjele.

Moratorij

Na sjednici Gradskog vijeća donesena je još jedna odluka: tvrtka Maico d.o.o., koja je jedan od investitora u Brezju, zatražila je moratorij na obveze koje joj prema Gradu proizlaze iz ugovora o kupnji zemljišta. Razlog su posljedice epidemije,. Gradsko vijeće njihovo obrazloženje je uvažilo i donijelo odluku o moratoriju.

Jedan od najvećih

Tvrtka Cratis je, podsjetimo, kupila 12.046 kvadratnih metara zemljišta u Brezju, na kojem će niknuti podatkovni centar veličine 2.000 kvadrata, koji će ujedno biti jedan od najvećih u Europi.

Komentari