sjednica gradskog vijeća

Gradsko vijeće Novog Marofa usvojilo razne odluke, a Jenkač optimističan: 'Prihodi bi mogli biti rekordni'

Objavljeno: 27.09.2017. 11:05

Zadnja izmjena: 27.09.2017. 11:05

Foto: Arhiva

Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Novog Marofa prihvatilo je više odluka - među njima i polugodišnji izvještaj izvršenja proračuna. Ujedno je podržana i gradonačelnikova inicijativa da se se bolnici u Novom Marofu vrati pravna samostalnost.

Ovu je inicijativu pokrenuo klub HDZ-a još 2014. a uvjet je bio završetak postupka sanacije. Gradonačelnik Jenkač spomenuo je da bolnica u Novom Marofu sada posluje pozitivno. 

Rekordni prihodi

Prije glasovanja inicijativu je podržao i pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić, koji je naglasio da je perspektiva daljnjeg razvoja bolnice veća ukoliko će funkcionirati kao zasebna zdravstvena ustanova. Konačna odluka, izjavio je Jenkač, počiva na Županiji, a neke od dodatnih napomena dao je i zamjenik župana Robert Vugrin.

Vijećnici su nakon toga prihvatili i izvješće o izvršenju proračuna Grada Novog Marofa za prvih šest mjeseci ove godine, a gradonačelnik Jenkač izrazio je zadovoljstvo prihodima u prvih pola godine u iznosu od 10 milijuna kuna.

- Ako će prihodi biti takvi i u drugoj polovici godine onda će ovo biti rekordna godina po prihodima. - kazao je Jenkač. Naglasio je da se nastavilo s trendom smanjenja rashoda, a ostvaren je višak prihoda od 311 tisuća kuna, čime se smanjuje dug prethodne vlasti i sada iznosi 801 tisuća kuna. Jenkač je dodao da će se do kraja godine ostvariti iznos od gotovo 3 milijuna kuna ulaganja preko natječaja pojedinih ministarstava, a tu su i ostale investicije preko programa s nacionalne razine čime će iznos ukupnih sredstava u ovoj godini iznositi 3,6 milijuna kuna. 

Počinje sanacija Čreta

Grad Novi Marof uskoro ulazi i u konačnu realizaciju sanacije odlagališta otpada Čret o čemu su također raspravljali vijećnici novomarofskog Gradskog vijeća i dali jednoglasnu potporu.

- Pripremljena je sva potrebna projektna dokumentacija kao i natječaj. Kreće se s prijavom sanacije na otvoreni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike. - pojasnio je Jenkač. Vrijednost odnosno ukupni troškovi sanacije iznosili bi 17,7 milijuna. Od toga 85 posto opravdanih troškova sufinancirala bi Europska unija preko Kohezijskog fonda odnosno iznos od 13,4 milijuna.

Preostali iznos od 4,2 milijuna kuna osigurali bi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Novi Marof. Fond bi u konačnici osigurao iznos od 10 posto ukupnih troškova, a preostalih pet posto ukupnih troškova osigurao bi Grad Novi Marof. Radi se o iznosu od 790 tisuća kuna gdje će za 60 posto tih troškova Grad tražiti sufinanciranje preko Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Komentari