još se možete cijepiti

Gripa u našem kraju ovoga je mjeseca 'pojačala gas' i broj oboljelih već se mjeri na stotine

Objavljeno: 26.01.2018. 10:20

Zadnja izmjena: 26.01.2018. 10:22

Foto: Ilustracija

I dok je u prosincu - prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije - registrirano 27 slučajeva gripe u našem kraju, u siječnju imamo već 525 oboljelih.

Samo u 3. tjednu ovoga mjeseca pojavilo se čak 278 novih slučajeva. Ako ikoga tješi taj podatak, u svim nama susjednim županijama situacija je još gora - posebno u Krapinsko-zagorskoj županiji u kojoj je broj oboljelih već dostigao 1104. 

500 mrtvih godišnje

Ipak, kako su nam objasnili u našem HZJZ-u radi se uglavnom o uobičajenim brojkama. U našem kraju gripa je najviše pogodila osobe u dobi od 30 do 64 godine (291). Oboljelo je i 190 osoba u dobi do 29 godina - od kojih i 3 bebe. Kako liječnici ističu, gripa je ozbiljna bolest s brojnim komplikacijama i smrtnim ishodima za koju ne postoji lijek. Prema podacima državnog HZJZ-a, uz sezonu gripe se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe.

To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Još par dana za cijepljenje

Jedina razumna, učinkovita I važna civilizacijska tekovina je cjepivo protiv gripe. Unatoč glasinama koje šire protivnici cijepljenja, cjepivo protiv gripe je sigurno, ne sadrži konzervanse, adjuvanse, odobreno je od svih Europskih i Hrvatskih regulatornih agencija i za svakog pacijenta osiguran je poseban cjepni komplet. Što god vam pričali "Google znalci", Cjepivo u sebi ne sadrži žive viruse, niti pandemijski virus i štiti protiv tri cirkulirajuća virusa gripe koji se pojavljuju ove sezone.

Cijepiti se možete uvijek, a sezonsko cijepljenje u našoj županiji započelo je 3. studenog, a završava 31. siječnja. Dakle, imate još par dana da se javite ili svom liječniku ili pedijatrici ili Zavodu za javno zdravstvo i dobijete svoju dozu cjepiva. Premda najveći dio ljudi gripu preboli bez većih problema - cijepljenje će vas svakako poštedjeti od nepotrebne borbe s ovom nimalo bezazlenom bolesti.

Komentari