reakcija

Habijan i Đuras: Kamenolom je krenuo kada je Batinić bio u Odboru za zaštitu okoliša

Objavljeno: 27.07.2022. 11:28

Zadnja izmjena: 27.07.2022. 16:45

Potaknut informacijama oko potencijalne izgradnje kamenoloma podno Ivančice, radi koje stanovnici tog područja izražavaju veliko nezadovoljstvo, javno se danas oglasio saborski zastupnik Damir Habijan.

Zabrinutost oko ove problematike, u istom priopćenju, iskazao je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenko Đuras, budući da proglašenje Ivačice Parkom prirode, nakon niza već održanih sastanaka, ovisi o stručnoj podlozi čija izrada počinje u rujnu ove godine, a koja treba pokazati jesu li zadovoljeni svi uvjeti. Riječ je o poslu koji bi se mogao protegnuti sve do 2025., a sada se pojavljuje i ovaj slučaj.

'Sve da se spriječi'

HDZ je danas poručio kako će napraviti sve da se to spriječi.

- Neke stvari nemaju cijenu. Možda kod nas u Hrvatskoj i oko naših malih gradova gdje još uvijek priroda nije toliko osakaćena, ljudi ne shvaćaju razmjer ovakvih problema kao u ostalim razvijenim državama gdje cijene jedno izraslo drvo u tolikoj mjeri da ga s korijenjem vade iz zemlje kako bi ga preselili na drugo prikladno mjesto. Ne smijemo dozvoliti da novac i interesi prevladaju zaštitu prirode, bez koje na kraju ne možemo opstati. Nemojmo naučiti to na teži način –  rekao je Habijan.

'Batinić je znao'

Milorada Batinića pritom je prozvao da je znao na čemu se radi.

- Zanimljiva je informacija da se s istraživanjem tog područja u svrhu potencijalne izgradnje kamenoloma krenulo 2019. godine, u vrijeme kada je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić bio saborski zastupnik, a također je bio i član saborskog Odbora za zaštitu okoliša. Sukladno tome zaključujem da je gradonačelnik Batinić bio dobro upoznat s planovima izgradnje kamenoloma, stoga ne razumijem njegovo čuđenje koje sada izražava – poručio je Habijan.

'Sličan obrazac'

Podsjetimo, ovo nije prvi put da HDZ Milorada Batinića proziva da je "okrenuo kaput" nakon što više nema iza sebe stranku i nije saborski zastupnik. Uz ovo danas, tvrde da je mogao zatvoriti i odlagalište Jerovec, a glasovao je i za Zakon koji je doveo u pitanje Ivkom, ranije su poručivali.