tko je kriv?

SAD JE VEĆ ŽESTOKO Čehok na sjednici Gradskog vijeća, a da ga ni nema (tema Habuša i Ilčića)

Objavljeno: 15.09.2016. 10:54

Zadnja izmjena: 15.09.2016. 12:08

Iako je prva točka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća trebala biti rebalans proračuna, a Habuš je izričito napomenuo da glasanje za rebalans ne znači pristajanje na zaduženje grada za potrebe zbrinjavanje otpada, Ilčić je prvi reagirao kazavši kako pristajanje na rebalans itekako znači pristajanje na zaduženje.

- Glasajući za rebalans znači prihvaćanje zaduženja Grada za 70 milijuna kuna. Mene ne zanima tko je gradonačelnik, ali da vi niste došli na vlast, danas ne bi bilo bala, a građani ne bi imali problem smeća - kazao je Ilčić aludirajući na to da je rješenje koje je Čehok imao prije 5 godina bilo ispravno rješenje i da bi riješilo problem otpada te je nastavio: - Uprskali ste stvar i niste riješili glavni problem Varaždina.

Habuš je oštro reagirao na Ilčićeve riječi prozvavši ga da "rehabilitira kriminalce", za što se ubrzo ispričao, ali je nastavio riječima:

- 2013. me zaustavio Zmajlović, kao i 2015., ali da će me 2016. spriječiti Čehok, to neću dopustiti.

Klub HDZ-a također protiv

Vijećnica Cvetko je u ime kluba HDZ-a također izrazila nezadovoljstvo te kazala kako neće prihvatiti rebalans niti odluku o zaduženju Grada. Za to je navela tri razloga:

Objasnila je kako se pravni razlozi sastoje se u činjenici da kreditno zaduženje koje predlaže gradonačelniknije u svrhu kapitalne investicije odnosno ulaganja.

- Ako prijedlog gradonačelnika danas prođe na ovom vijeću, zasigurno neće proći na Vladi, jer ne ispunjava uvjete propisane za zaduženje, odnosno isto ne predstavlja kapitalnu investiciju prema Zakonu o proračunu - istaknula je Cvetko te dodala kako se postavlja pitanje ekonomske isplativosti te da je cijena koju navodi gradonačelnik dvostruko je veća od ponuđene tržišne cijene.

Treći razlog koji je navela, a zbog kojeg klub HDZ-a ne može prihvatiti prijedlog gradonačelnika, jest to da, kako kaže Cvetko, nije u redu nekoliko mjeseci prije izbora zadužiti Varaždinke i Varaždince za više od 80 milijuna kuna. 

-  Gradonačelnik je igrao igrokaz, osnivao povjerenstva, organizirao prosvjede protiv samog sebe, prebacivao odgovornost, sada piše pisma sam sebi, ali problem nije riješio - završila je izlaganje Cvetko.

Referendum za otpad?

Habuš je također u ovoj raspravi izjavio da će, ukoliko vijećnici ne prihvate odluku o zaduženju Grada ići na referendum, kako bi građani donijeli odluku o zaduženju.

- To je jedina šansa da pitam građane, za koje sam siguran da će donijeti pravu odlluku, te da se neće dati ispolitizirati. Referendum košta, njegova cijena je na razini jednog izbornog ciklusa, dakle oko milijun i 200 tisuća kuna - objasnio je Habuš te  dodao da je i ta cijena manja od onoga što sugerira dio vijećnika, odnosno da se ide na stara rješanja, ili da se plaćaju penali ili da potpišemo ugovor o koncesiji u kojem je cijena obrade 1.003 kune po toni.

Ilčić je reagirao na prijedlog o referendumu riječima kako ne razumije koje bi se konkretno pitanje postavilo građanima u tom referendumu, pošto je njegova svrha da se odgovara sa "da" ili "ne" te je napomenuo da je "taj savjetodavni referendum vrlo nezgodan".

 

 

Komentari