Održan sastanak Međustranačkog vijeća

Habuš otkrio novo moguće rješenje sanacije bala u Brezju: „Ovo je prilika koju ne bismo smjeli propustiti.“

Objavljeno: 30.08.2016. 19:03

Zadnja izmjena: 31.08.2016. 08:29

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina održan sastanak Međustranačkog vijeća Grada Varaždina na temu prijedloga rješenja sanacije odlagališta baliranoga komunalnog otpada u Brezju.

– Na Međustranačkom vijeću sve smo predsjednike gradskih organizacija, odnosno stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću, i Povjerenstvo izvijestili o mogućim rješenjima za otpad i predložili ona za koje mi smatramo da je u ovom trenutku najprihvatljivije. – otkrio je Habuš, naznačivši kako su prisustvovali svi osim predsjednika varaždinskog HDZ-a Damira Habijana: – Vidim da u medijima govori o toj temi, a poslao je gospođu Cvetko. Vjerojatno je imao važnijih razloga nego rješavati problem varaždinskog smeća.

Više od tri godine postoji, naznačio je gradonačelnik, „važeća koncesija“, koju su potvrdila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave i Upravni sud: – Imamo u međuvremenu i 96 milijuna kuna tešku tužbu od koncesionara, koju smo dobili, ali i očekivali, početkom srpnja – dakle ili potpisivanje ugovora ili će njihov odštetni zahtjev biti na 96 milijuna kuna, što je puni iznos obrade bala u Brezju.

Prvi konkretan korak

Fond za zaštitu okoliša, nastavio je Habuš, „uporno odbija sufinanciranje varaždinskog otpada“, ali i ističe kako su „na to očekivali od samih početaka“. S koncesionarom, kroz postupak mirenja, rekao je Habuš, „uspjeli smo cijenu sa 1.003 kune po toni spustiti na 725 kuna po toni“.

Predsjednik Povjerenstva za bale Mladen Hižak istaknuo je kako je Povjerenstvo formirano prije oko pola godina, a za to je vrijeme održano 13 sjednica: – Ovo je prvi konkretan korak prema rješavanju problema.

– Time smo Grad Varaždin doveli u mogućnost da se kreditnim zaduženjem riješi najvećeg problema. Dakle, da dignemo kredit od 70 milijuna kuna na 10 godina. – otkrio je Habuš i naznačio je su prvi razgovori s HBOR-om obavljeni.

Na sljedećem Gradskom vijeću, najavio je Habuš, predložit će gradskim vijećnicima ovo kreditno zaduženje. Nakon što, naznačio je gradonačelnik, HBOR obavi proceduru i bude potvrđeno zaduženje Grada Varaždina, u planu je potpisivanje ugovora s izmijenjenom cijenom na 725 kuna po toni, a to je, istaknuo je Habuš, „najmanje rizično rješenje“.

Moguće prisilno provođenje nabave

Obavljeni su, rekao je Habuš, i razgovori s načelnicima četiriju općina koje imaju bale u Brezju: – Krenuli su zajedno s nama u postupak raspisivanja koncesije. Mi smo za njih provodili nabavu, međutim njihova općinska vijeća nisu donijela odluku o odabiru koncesionara i ova cijena – ni ona od 1.003 ni ova 725 – ne odnosi se na njih. Zadnje sam razgovarao s načelnikom Trnovca i Trnovec je spreman riješiti svoje bale. Očekujem da će i općine Vinica, Petrijanec i Sveti Ilija shvatiti da je to i njihovo smeće. Ako će biti protivljenja, prisilnim ćemo putem provesti nabavu, isfinancirati rješenje njihova otpada i nakon toga potraživati taj iznos.

– Moj je prethodnik potpisao ugovor na cijenu od 1.280 kuna po toni za novonastali otpad i za balirani otpad. Uspjeli smo cijenu cijenu za novonastali otpad smanjiti na 620 kuna po toni,a u tri godine, otkako se smeće ne balira, građanima uštedjeti 20 milijuna kuna. – naznačio je Habuš.

Gradonačelnik je na presici i apelirao na vijećnike da, kako je rekao, „ne pokleknu u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore, a još manje za lokalne izbore“: – Nikome ne treba varaždinsko smeće u amanet. Bavimo se njime predugo i ovo je prilika koju ne bismo smjeli propustiti.

Sumiramo li sve rečeno, ovo rješenje predlaže cijenu od 725 kuna po toni (s PDV-om), ukupan iznos za procijenjenu vrijednost baliranog otpada 68,5 milijuna kuna i kreditno zaduženje Grada u tom iznosu.

 

Komentari