Demantirao Avara

Habuš: Termoplin prema očitovanju HERA-e nije oštetio Grad Varaždin za milijun i pol kuna

Objavljeno: 10.05.2016. 11:57

Zadnja izmjena: 11.05.2016. 11:42

Foto: Ivan Tomašković

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas je sazvao konferenciju za medije na kojoj je izvijestio javnost o očitovanju HERA-e o cijenama opskrbe plinom u sezoni 2014./2015.. Habuš je istaknuo kako Termoplin nije oštetio grad Varaždin za jedan i pol milijun kuna kako je tvrdio nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar.

Naime, Avar je krajem ožujka na konferenciji za medije rekao kako se na "jedan grubi način kršio zakon o javnoj nabavi izdavanjem računa po cijenama koje nisu jednake ugovorenoj". Istaknuo je da je zbog toga Termoplin oštetio Grad Varaždin za milijun i pol kuna.

U međuvremenu je varaždinski gradonačelnik zatražio očitovanje nadležnog Upravnog odjela za financije, proračuna i javnu nabavu. Dao je tako nalog unutarnjem revizoru da provede reviziju poslovanja u dijelu koju se odnosi na cijenu opskrbe plinom, a od Hrvatske energetske regulatorne agencije zatražio je očitovanje u pogledu fakturirane cijene.

Demantirao Avara

- Očitovanje HERA-e govori da Termoplin nije oštetio Grad Varaždin. Istina je meni u interesu, a navodi koje je iznio Avar ne stoje - rekao gradonačelnik Goran Habuš i dodao kako vrijednost nabave nije bila prebačena. Istaknuo je da prosječna cijena plina u Hrvatskoj bila je veća od one koju je fakturirao Termoplin Gradu, bez obzira na to što je ona bila više od ugovorene.

- Sve je bilo u skladu s ugovorom koji je predmnijevao promjenjivu cijenu - rekao je Habuš i dodao kako takav ugovor s plinskim distributerima imaju i Ministarstvo unutarnjih poslova, HEP proizvodnja, a i Varaždinska županija.

- Tvrditi da je ugovorena promjenjiva cijena plina protuzakonita je apsolutno deplasirano. Šteta za Grad nije nastala. Posebno mi je drago da smo sknuli teret s Termoplina i Grada  - istaknuo je Habuš.

Nalazom unutarnjeg revizora razlika u cijeni između fakturirane i ugovorene cijene plina je 10 do 20 posto pa je Habuš rekao da to također dematira Avarove navode o razlici oko 30 posto.

Isprika?

Novinari su gradonačelnika pitali hoće li tražiti od Zlatana Avara ispriku.

- Mislim da ću to prepustiti njemu. Ne može se tako tražiti mjesto pod suncem. Meni je važno da Grad nije oštećen, a o njegovoj moralnoj odgovornosti neka odluči on sam - zaključio je Habuš koji jedini problem u cijelom slučaju vidi u tome što se svih pet ponuđača u postupku javne nabave javilo s cijenama znatno nižim od tržišne.

Očitovanje HERA-e

 

 

 

Komentari