priopćenje za medije

HNS-a pozdravlja izglasavanje Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti

Objavljeno: 07.10.2022. 16:22

Zadnja izmjena: 07.10.2022. 16:23

Interesni odbor za znanost i obrazovanje HNS-a Varaždinske županije i 3. izborne jedinice, predvođen Igorom Klopotanom, dekanom MEV-a i predsjednikom Gradske organizacije Grada Varaždina, daje snažnu potporu novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, izglasanom u petak u Hrvatskom saboru te potporu resornom ministarstvu i ministru Radovanu Fuchsu koji su pred saborske zastupnike dostavili kvalitetan zakon.

Kako kažu u priopćenju, izuzetno važnom smatraju odredbu Zakona koja, na zadovoljstvo mnogobrojnih studenata, regulira stručne nazive koje studenti stječu završetkom studija, čime završetkom diplomskog studija na veleučilištu student postaje magistar struke (mag. ili mag. ing.), što je dugi niz godina bio kamen spoticanja između sveučilišta i veleučilišta.

- Novim zakonom konačno izjednačavamo naše studente u zvanju nakon završenog visokog obrazovanja. Ovime svakako motiviramo srednjoškolce da upišu preddiplomske i diplomske studije na veleučilištima, jer će po završetku i stjecanju diplome biti jednako vrednovani na tržištu rada – naglasio je po izglasavanju Zakona Klopotan, ističući da je među 79 glasova koji su podržali zakon bio i onaj HNS-ovog saborskog zastupnika Predraga Štromara.

-HNS je u svojem političkom radu oduvijek bio okrenut prema mladima, nastojeći im osigurati što bolje uvjete obrazovanja, kako bi kasnije upravo ti mladi to povjerenje opravdali kroz stečeno znanje i iskustvo na svojim radnim mjestima – zaključio je prvi čovjek varaždinskog HNS-a i predsjednik Interesnog odbora za znanost i obrazovanje HNS-a Varaždinske županije Igor Klopotan.

Komentari