o izmjeni naziva i sjedišta sveučilišta sjever..

HNS kontra Podolnjaka i Čehoka: Sveučilište Sjever mora ostati u postojećem obliku

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.12.2017. 10:06

Zadnja izmjena: 24.12.2017. 10:06

Varaždinska gradska i županijska organizacija HNS-a poslala je priopćenje vezano za prijedlog izmjena i dopuna prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta Sjever saborskog zastupnika Roberta Podolnjaka kojim bi se, uz ostalo,  ime  sveučilišta promijenilo u Sveučilište u Varaždinu, sa sjedištem u Varaždinu, umjesto u Koprivnici.

Kako poručuju iz HNS-a, oni podržavaju Sveučilište Sjever u postojećem obliku te smatraju da je jedan od temeljnih elemenata razvoja našeg kraja dobro i kvalitetno obrazovanje, koje ujedno mora biti i dostupno građanima te kako Varaždin već ima svoje sveučilište, Sveučilište Sjever.

- Smatramo da je sama teza koju je iznio zastupnik Podolonjak promašena, obzirom da Ustav RH jamči autonomiju sveučilišta u Članku 68. „Jamči se autonomija sveučilišta. Sveučilište samostalno odlučuje o svom ustrojstvu i djelovanju, u skladu sa zakonom.“  - poručuju u priopćenju.

Kako dalje poručuju, prava tema kojom se svi zajedno moramo baviti je kako pomoći još bržem razvoju Sveučilišta, kako povećati upisne kvote za redovite studente, te privlačenjem novaca iz EU i ostalih fondova za razvoj Sveučilišta Sjever.

Iz HNS-a navode da su se unatrag šest mjeseci s mrtve točke pokrenuli obrazovni procesi te je pokrenut proces reforme obrazovanja, te kako će HNS-ov Interesni odbor za obrazovanje i znanost će konkretnim mjerama i prijedlozima doprinostiti jačanju i razvoju kapaciteta Sveučilišta Sjever i ostalih visokoobrazovnih institucija koje djeluju u Varaždinu i u našoj regiji.

- HNS je ponosan da su upravo dva prijateljska grada, Varaždin i Koprivnica, prepoznala potrebe svojih građana i ustrajno i nesebično krenula u projekt osnivanja javnog sveučilišta na sjeveru RH - piše za kraj u priopćenju.

Komentari