uoči sjednice gradskog vijeća

HNS prozvao Bilića za 'božićno povećanje prireza' - Bilić uzvraća da optužuju 'zbog najbogatijih i 3 kune'

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 14.12.2017. 19:39

Zadnja izmjena: 14.12.2017. 19:50

Foto: ilustracija

Ludbreški HNS reagirao je na prijedlog o povećanju prireza u Gradu Ludbregu sa sadašnji 8 na 12 posto, no gradonačelnik Bilić njihovu reakciju okarakterizirao je kao populističku, uz obrazloženje da je riječ o de facto 3 do najviše 20 kuna mjesečno za najveći broj građana.

Oporba i gradonačelnik javnosti su se tim povodom obratili priopćenjima za javnost, a mi vam donosimo najvažnije od obje strane. HNS-ovci naime u priopćenju ističu da Bilić ovim potezom krpa rupe u gradskom proračunu, na što su kako kažu – „i ranije upozoravali“.

Bilić s druge strane uzvraća da bi ga „ti isti populisti“ za četiri godine mogli prozvati da nije proveo planiranih 2,5 milijuna kuna projekata: „Od grada bez ijednog EU projekta došli smo do najboljeg grada u RH po privlačenju EU sredstava“, kaže Bilić.

"Voda došla do grla"

- U razvoj grada investirali smo preko 100 milijuna kuna te privukli više od 400 milijuna investicija u gospodarstvo, omogućivši otvaranje skoro 400 radnih mjesta, a u sve to krenuli smo s blizu pet milijuna kuna nepodmirenih obveza. Naporno smo radili i građani su nam dali povjerenje da nastavimo u istom ritmu – kaže Bilić.

HNS-ovci s druge strane poručuju: „Apeliramo na racionalno trošenje sredstava od početka mandata, ali gradonačelnik Bilić je tvrdio kako je proračun stabilan, a mi se pitamo je li došla voda do grla s obzirom da je pred Božić odlučio uzeti novac od građana“.

Napominju pritom da će i Zakon o fiskalnom poravnanju donijeti Ludregu značajna sredstva, kako konkretno ističu – više od tri milijuna kuna. Bilić pak ističe kako je upravo „HDZ-ova vlada čiji je mali dio i HNS gradovima i općinama poručila da u izračunima kompenzacijskih mjera računaju s maksimalnim prirezima“.

"Brinu za najbogatije"

U suprotnom bi, kaže Bilić, bili zakinuti za oko 650.000 kuna: „HNS očito brine za interese najbogatijih jer građani koji dobivaju 3.800 kuna plaće neće plaćati prirez, oni s oko 4.000 kuna izdvajat će oko 3 kune mjesečno; sa 6.000 kuna 20-ak kuna mjesečno, a svi oni koji imaju neto plaće veće od 15.000 kuna izdvojit će za razvoj grada oko 150 kuna.

- Zaboravljaju da su nedavno izglasali minimalnu plaću od 2700 kuna za sve one koji većinom rade na sjeveru zemlje u niskoakumulativnim industrijama, dakle koji ionako neće osjetiti ovu mjeru jer ne plaćaju ni prirez ni porez na dohodak – zaključuje Bilić.

- Klub vijećniuka HNS-a neće prihvatiti taj prijedlog jer smatramo da Ludbrežani i Ludbrežanke ne bi trebali snositi posljedice krpanja rupa u gradskom proračunu, na što smo i ranije upozoravali. Stoga apeliramo i na druge vijećnike da takav prijedlog ne prihvate, a HNS će amandmanom predložiti drugi model – zaključuju u HNS-u.

Komentari