posljednje najave

Ako vam dijete ide u neki od varaždinskih vrtića, ove tri stvari mogle bi vas zanimati

Objavljeno: 25.02.2022. 12:24

Zadnja izmjena: 25.02.2022. 12:24

Gradska uprava, prema najavama zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, ove godine planira u obnovu dječjih vrtića uložiti milijun kuna, a također planira uvesti i zdravu prehranu te smanjiti liste čekanja. 

Dva sanitarna čvora u Dječjem vrtiću u Aleji kralja Zvonimira prema njegovim riječima "izvana su bila uj, a iznutra fuj" te su ih nedavno obnovili, a na proljeće kreću u obnovu još dva sanitarna čvora u tom istom vrtiću. Najavio je i hortikulturno uređenje dvorišta dječjeg vrtića u Kučanu Donjem, kao i izradu nadstrešnice. Grad će, kako je najavio, aplicirati i projekt dječjeg vrtića u Hrašćici na Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

'Ovako ćemo smanjiti liste čekanja'

Jedan od najvećih planiranih projekata što se tiče obnove dječjih vrtića Marković ističe onaj u Koprivničkoj - po kapacitetima je najveći u Varaždinu, no u njegovim su zidovima azbestne ploče koje predstavljaju rizik za zdravlje ukoliko se ne počnu mrviti. Taj bi se vrtić trebao u potpunosti rušiti i ponovno graditi, a djeca bi se upisivala u pet jasličnih i pet ostalih skupina, što bi ujedno riješilo i liste čekanja.

- Vrtić u Koprivničkoj bit će novi prekrasan vrtić, a njime bi se liste čekanja svele na minimum ili čak na nulu, ukoliko bude prilike. Ako bude još negdje mjesta za još jedan vrtić kakav je projektiran u Hrašćici, mogli bismo ga preslikati na još neko gradsko zemljište ako ga uspijemo naći. To bi bilo super jer bismo time praktički riješili problem lista čekanja - rekao je.

'U prehranu ćemo uključiti lokalne proizvođače'

Što se tiče prehrane u dječjim vrtićima, Marković je rekao kako trenutno rade na tome da u dječje vrtiće uvedu certifikat za prehranu, što znači uvođenje zdrave prehrane, ali i prehrane za posebne potrebe. Takvu prehranu Grad planira kasnije uvesti i u osnovne škole.

- U Dječjem vrtiću Varaždin u Dravskoj ulici postoji centralizirana kuhinja gdje ćemo tijekom ove godine pripremiti plan po kojem će sva djeca početi jesti užinu po jednom drugačijem režimu kojim ćemo pokušati uvesti proizvode lokalnih opskrbljivača. Tako će djeca dobiti ono lokalno, friško i sezonsko, a sve ćemo prepustiti stručnjacima. Volio bih da to kasnije preslikamo i na škole - zaključio je. 

 

Komentari