prijedlog zakona u saboru

Hoće li se novim zakonom o Zaštiti životinja smanjiti napuštanje i nebriga o našim ljubimcima?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 30.06.2017. 18:29

Zadnja izmjena: 30.06.2017. 18:32

Foto: Ilustracija

Saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Josip Križanić rekao je kako će klub HDZ-a u Hrvatskom saboru podržati donošenje novog Zakona o zaštiti životinja, a prijedlog je u Saboru već prošao kroz prvo čitanje.

Prema Križanićevim riječima, donošenje ovog Zakona vrlo je bitno jer Hrvatska čini veliki iskorak u standardu i dobrobiti kućnih ljubimaca.

- Ovim će se zakonom propisati obaveze vlasnicima životinja što znači označavanje, cijepljenje, skrb, nenapuštanje i kontrola razmnožavanja.- rekao je Križanić i dodao kako će se lokalnim vlastima prepisati osnivanje skloništa te će se raditi na povećanju svijesti javnosti o potrebi zaštiti životinja.

Također, novi Zakon predviđa i osnivanje Jedninstvenog informacijskog centra za napuštene i izgubljene životinje gdje će se javnosti omogućiti uvid u sve napuštene životinje u zemlji.

- Drugi razlog za donošenje ovog zakona je postizanje nadstandarda u uzgoju farmskih životinja koji bi trebao poslužiti za dobrobit životinja, ali i povlačanje novaca iz europskih fondova- izjavio je Križanić.

 

 

Komentari