ekskluzivno doznajemo

Hoće li se srušiti postojeći i graditi sasvim novi bazeni? U posjedu smo dokumenta!

Gradski bazeni sljedeće godine stajat će više nego cjelokupan varaždinski sport i gotovo kao svi gradski vrtići, a gradska vlast ima tri opcije od kojih će sve tri izazvati veliku političku raspravu i interes javnosti. Da li izgraditi potpuno nove bazene, obnavljati stari objekt po basnoslovnoj cijeni ili graditi toplovod kao zamjenu za plin? Velika je opcija da će se bazeni, kao što je to učinjeno i u Francuskoj, privremeno zatvoriti…

Piše: Iva Habulan

Objavljeno: 14.09.2022. 09:02

Zadnja izmjena: 14.09.2022. 09:10

U posjedu smo dokumenta koji je izradilo jedno arhitektonsko društvo za Grad Varaždin, a u kojem se razmatraju dvije opcije za varaždinske bazene: rušenje i izgradnja novog objekta ili obnova postojećeg.

Prema gruboj procjeni poznatog varaždinskog arhitektonskog društva, izgradnja sasvim novog objekta prema sadašnjim cijenama bila bi skuplja tek za oko 11 milijuna kuna od toga da se obnavlja postojeći.

Kako međutim neslužbeno doznajemo, gradska vlast trenutno teško da je spremna za takav potez - ne samo zbog neizvjesne političke podrške takvoj inicijativi, nego poglavito zbog zaduživanja za bale i nužne investicije u LED rasvjetu.

Koštaju skoro kao svi vrtići

Ipak, vladajući će što prije morati iznaći rješenje s obzirom na činjenicu da će struja i plin za Gradske bazene od sljedeće godine porasti za okvirno 120 posto, čime će Bazeni stajati više nego cjelokupan varaždinski sport i tek nešto manje nego svi gradski vrtići.

Zbog toga, iako još uvijek postoji mogućnost da Gradski bazeni ostvare povlaštenu cijenu električne energije - neslužbeno doznajemo kako gradska vlast svejedno razmatra mogućnost da se Bazeni, jednako kao nedavno i u Francuskoj (o čemu je pisao Index.hr), na određeno vrijeme radi ušteda zatvore.

Za to je, međutim, također potreban barem djelomičan politički konsenzus, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li gradska vlast s ovim podacima za dva tjedna izaći pred Gradsko vijeće.

Razlika 120 posto

Prema podacima kojima raspolažemo, plin i struja sljedeće godine Bazene bi mogla stajati više od 8 milijuna kuna, odnosno spomenutih oko 120 posto više nego ove godine kada će ukupno koštanje, kako se predviđa, dosegnuti otprilike 3,64 milijuna kuna. Preostaje vidjeti što će SDP-ova gradska vlast na kraju učiniti.

Alternativni toplovod

Vladajući navodno razmatraju i treću (najalternativniju) opciju, tj. izgradnju toplovoda koji bi bio zamjena za plin, a koji bi se isplatio u sljedećih deset godina. U suprotnom, i ako se ne bi išlo na izgradnju novog objekta, vjerojatno bi se postupno obnavljao postojeći.

Navodno objekt za - morske uvjete

S obzirom da je riječ o prvom velikom projektu Ivana Čehoka s početka 2000-ih, SDP-ova gradska vlast pokušat će i na ovom primjeru demonstrirati Čehokov "modus operandi", odnosno dokazati da je projekt bio izuzetno loš s obzirom da bi danas njegova obnova stajala tek nešto manje nego izgradnja sasvim nove zgrade. Bazene je, kaže naš izvor, tada radila jedna tvrtka s hrvatske obale i - umjesto objekta adekvatnog uvjetima na kontinentu - napravila objekt adekvatan uvjetima na obali. Zbog toga tolike cijene energenata i toliko skupa energetska obnova, kako tvrdi, i na to će SDP sasvim sigurno (i ovaj put) igrati.