ustavni sud pokrenuo postupak

Hoće li tužba gradonačelnika Ludbrega pokrenuti lavinu u cijeloj Hrvatskoj?

Objavljeno: 31.01.2020. 13:38

Zadnja izmjena: 31.01.2020. 13:41

Grad Ludbreg krajem prošle godine podnio je Ustavnom sudu Republike Hrvatske Prijedlog za ocjenu suglasnosti pojedinih odredbi Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Ustavom RH, smatrajući da su iste ustavnopravno neprihvatljive i kontradiktorne.

Rješenjem od 29. siječnja ove godine Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o suglasnosti s Ustavom i zakonom osporenih Uredbi privremeno se obustavlja i njihovo izvršenje.

- Ovo je pobjeda Grada Ludbrega i ostalih koji su  podnijeli tužbu, između ostalih i kluba SDP-a u Saboru, jedinim ispravnim pravnim putem u zaštiti građana od loše odluke HDZ-ovog ministra Zaštite okoliša. Za razliku od svih onih koji pozivaju na kršenje zakona Republike Hrvatske i ne primjenu Uredbe, mi smo odlučili tužbom Ustavnom sudu zaštiti građane od loše i štetne odluke HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera koja bi cijeli sustav zbrinjavanja otpada učili nepravednim i skupim – komentirao je odluku Ustavnog suda gradonačelnik Dubravko Bilić.

- No, ovo još nije konačna pobjeda nego tek iznenađujuće brza reakcija Ustavnog suda koji si je uzeo dodatno vrijeme da cijeli slučaj razmotri detaljnije. Želimo spriječiti nanošenje takve nepravde građanima od strane HDZ-a i njegovih partnera te se nadamo i Odluci Ustavnog suda u najkraćem mogućem roku – poručio je gradonačelnik Dubravko Bilić, pohvalivši suradnju unutar Gradskog vijeća između SDP-a, HSU-a, HSS-a i Hrvatskih laburista koji su gospodarenje otpada uskladili sa spornom Uredbom, koju sada - zakonito, kako naglašava - pobijaju putem Ustavnog suda.

Komentari