povratak nacionalne televizije

Hoće li HRT biti smješten u popularnozvanu "ribicu"? Evo izjava glavnih aktera i stav učenika koji nisu najsretniji

Neki od učenika obratili su nam se zabrinuti što će biti s njihovim ateljeom, pa smo odgovore odlučili potražiti kod njihovog ravnatelja Dražena Košćaka i zamjenika župana Tomislava Paljaka...
Objavljeno: 25.09.2018. 10:38

Zadnja izmjena: 25.09.2018. 14:45

U svibnju ove godine župan Radimir Čačić i saborski zastupnik Anđelko Stričak održali su sastanak s ravnateljem HRT-a, kojemu je nazočio i predsjednik skupštine Alen Runac, a na kojem je dogovoren „povrata“ HRT-a u Varaždin u prostor koji će osigurati Varaždinska županija.

>>HRT se na jesen vraća u Varaždin! HDZ i Čačić ponovno jedinstvenog stava...

Osiguranje prostora od strane Varaždinske županije bila je jedna od pretpostavki za povratak nacionalne televizije u grad, a kako doznajemo – postoji mogućnost da to bude prostor u vlasništvu Županije koji trenutno koristi Srednja strukovna škola. Riječ je o popularnozvanoj „ribici“, kojega spomenuta škola koristi za nastavu smjerova plastičnog oblikovanja, grafičkih tehnika i grafičkih tehnologija, odnosno kao grafički atelje.

Neki od učenika obratili su nam se zabrinuti što će biti s njihovim ateljeom, pa smo odgovore odlučili potražiti kod njihovog ravnatelja Dražena Košćaka i zamjenika župana Tomislava Paljaka. Košćak nam je rekao kako se „ne želi previše miješati“, međutim da je činjenica kako „sve strukovne škole imaju problema s prostorima“. Napominje kako još ništa nije odlučeno, no škola već priprema zamjenske prostore u slučaju da u „ribicu“ dođe HRT. I zamjenik župana nam je rekao da se još uvijek razmišlja o najboljoj opciji.

- To je potencijalni objekt koji bi bio adekvatan za dopisništvo HRT-a u Varaždinu, međutim špekulacije o tome da djeca neće imati adekvatne prostorije za svoje radionice su neopravdane jer mi uvijek unaprijed promišljamo o prostorima i sigurno ćemo naći kvalitetnu alternativu. Ideja da se taj prostor dodijeli HRT-u postoji i izvediva je, a sve ćemo riješiti tako da odgojno - obrazovni proces neće biti ugrožen. U godinu dana u školske projekte investirali smo preko 60 milijuna kuna i nema razloga da ne riješimo i taj problem – kategoričan je bio Paljak.

Zavrzlame oko HRT-a

Podsjetimo, odlazak HRT-a iz Varaždina bio je velikom točkom prijepora između nekadašnjeg vođe oporbe Anđelka Stričaka i župana Predraga Štromara. Naime, 2014. godine uprava HRT-a donijela je novu sistematizaciju, prema kojoj je Regionalni studio HRT-a Sjeverozapad preseljen u Čakovec, dok je HDZ predlagao da se sa županijske razine HRT-u uputi preporuka, da studio ostane u Varaždinu. Preporuka je naposlijetku izglasana u Županijskoj skupštini, a spekuliralo se da je stav Štromara zapravo bio samo dio dogovora između varaždinskog i međimurskog HNS-a. HRT se nakon četiri godine ponovno vraća u grad, sada uz dvojbe kamo ga smjestiti...

Komentari