turizam trpi posljedice

Hrvatske vode priznale: 'Mijenjamo projekt izmuljivanja Trakošćanskog jezera'

"Radi se na izmjeni i dopuni izvedbenog projekta te se očekuje nastavak izvođenja radova", odgovorili su nam iz Hrvatskih voda i ponovno naveli proljeće sljedeće godine kao dostižan rok na koji će, kako kažu, ugovorom obvezati izvođača...
Objavljeno: 31.10.2022. 08:37

Zadnja izmjena: 31.10.2022. 08:49

Foto: Fotografija bagera propalog u mulj tijekom izmuljivanja Trakošćanskog jezera

Trakošćansko jezero, kao što smo pisali, pretvorilo se u šikaru ponegdje visoku i dva metra, te je posve evidentno da rok sanacije do kraja studenoga ove godine neće biti dostižan. 

Hoće li uopće biti dostižan rok do proljeća sljedeće godine? Hrvatske vode tvrde da hoće, te priznaju kako se trenutno radi na izmjeni i dopuni izvedbenog projekta, kao i izradi dodatka ugovora kojim će upravo taj rok biti propisan. Odgovorili su nam tako na novinarski upit iz Vodoopskrbnog odjela za Muru i gornju Dravu, dodajući kako je od kolovoza ove godine odrađena probna dionica servisnog puta. "Ispražnjeno jezero svakako ima utjecaj na smanjenje broja gostiju", potvrdio nam je s druge strane Adam Pintarić, ravnatelj Dvora Trakošćan. Riječ je o jednoj od najposjećenijih kontinentalnih destinacija, europskog značaja, koju godišnje posjeti gotovo 140.000 posjetitelja, od čega je četvrtina stranih državaljana.

Evo odgovora na naša pitanja od strane Hrvatskih voda:

  • S obzirom da ugovor s izvođačem radova (tvrtka Bagerkop Roberto) vrijedi do kraja studenog, hoće li se on produžiti ili će se tražiti novi izvođač?

Trenutačno je u postupku izrada dodatka Ugovora, između ostalog dodatkom Ugovora će se definirati i rok izvođenja radova.

  • Budući da izvođač tvrdi da se nisu provela adekvatna ispitivanja tla, hoće li se provoditi nova ispitivanja terena?

Nije predviđeno da se izvode nova ispitivanja terena.

  • Kakva su ispitivanja točno provedena, a za koje izvođač radova tvrdi da nisu bila adekvatna? (Postupci i slično.)

Provedena su ispitivanja prema Geotehničkom elaboratu o provedenom istraživanju debljine i sastava sedimenta te kvalitete vode u jezeru Trakošćan, Geokon prosinac 2018. godine. Radovi su se sastojali od terenskih istraživanja (ispitivanje debljine sedimenta penetracijskom sondom, uzorkovanja sedimenta i vode) i laboratorijskih ispitivanja uzoraka sedimenta i vode. Terenska istraživanja provedena su prije pražnjenja jezera.

'Rade se izmjene i dopune projekta'

  • Što se od kolovoza ove godine, kada su izvođač i Hrvatske vode priznale da postoje poteškoće, poduzelo u vezi radova na izmuljivanju?

Od kolovoza ove godine odrađena je probna dionica servisnog puta. Izrađuje se izmjena i dopuna izvedbenog projekta sa detaljem izrade servisnog puta u jezeru putem kojeg će se omogućiti uklanjanje sedimenta.

  • U kolovozu je ujedno rečeno kako će radovi biti nastavljeni tijekom jesenskog i zimskog razdoblja. Jesu li nastavljeni?

Radi se na izradi izmjene i dopune izvedbenog projekta te se očekuje nastavak izvođenja radova.

  • Kakvo je trenutno stanje na terenu? Je li tlo trenutno pogodno za radove?

U tijeku su radovi izrade servisnog puta po jezeru.

  • Kada su Hrvatske vode priznale da rok do kraja studenog nije moguć, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić kazao je kako je najnoviji rok do kraja proljeća 2023. godine. Je li taj rok dostižan?

Trenutačno je u postupku izrada dodatka Ugovora, između ostalog dodatkom Ugovora će se definirati i rok izvođenja radova kako smo prethodno odgovorili.

  • Pojavljuju se potpuno suprotne informacije - prema jednoj je direktor VGO za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić podnio ostavku, dok je prema drugoj dobio razrješenje. Koja je od te dvije informacije točna, odnosno je li ijedna točna?

Prema Statutu Hrvatskih voda Upravno vijeće imenuje direktore VGO-a na razdoblje od 5 godina.

Komentari