Hrvatski Caritas pokrenuo akciju pomoći Japanu

Objavljeno: 16.03.2011. 12:40

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: gakuranman.com

Hrvatski Caritas, odlukom hrvatskih biskupa, pokrenuo je nacionalnu akciju prikupljanja pomoći u Hrvatskoj za stradale od potresa i tsunamija u Japanu.

Potres snage 8,9 (po Richteru) koji je u petak 11. ožujka pogodio sjeveroistočnu obalu Japana, a nakon kojega je uslijedio snažan, deset metara visoki, plimni val smatra se najsnažnijim potresom u Japanu u posljednjih 140 godina. Plimni val najviše je pogodio sjeveroistočnu obalu pokrajine Miyagi i njen glavni grad Sendai.

Građani i tvrtke u Hrvatskoj u akciju se mogu uključiti: uplatom na ž.r. HC-a kod PBZ 2340009-1100080340, poziv na br. 143; pozivom na 060 9010 (cijena poziva 6,15kn, PDV uključen); online uplatama na www.caritas.hr te novčanom pomoći u svakoj župi, s napomenom: za stradale u Japanu.

Caritasova organizacija u Japanu mobilizirala se kako bi, što je prije moguće, adekvatno odgovorila na potrebe.

- Budući telefonske linije još uvijek ne funkcioniraju, ne možemo procijeniti težinu posljedica, no znamo kako je biskupija Sendai najviše stradala. Predsjednik Caritasa Japan biskup Isao Kikuchi obećao je kako će japanska katolička zajednica, premda mala, učiniti sve da iskaže solidarnost sa žrtvama - kazao je vlč. Koichi Otaki iz biskupije Niigata.

- Moliti za sve stradalnike prvo je što za njih možemo učiniti i time želimo pokazati našu duhovnu blizinu. Hrvatski Caritas će se uključiti u prikupljanje i pružanje materijalne pomoći kako bi se pomoglo liječiti brojne rane. Svaka pomoć i solidarnost znak su naše kršćanske ljubavi, kojom želimo iskazati bliskost s onima kojima je teško, ali koji se trebaju ponovno izdignuti iz teškoća i nastaviti život -  kazao je predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak, pozivajući vjernike u Hrvatskoj da u svoje molitve ovih dana uključe i stradale u Japanu.

Hrvatski Caritas sredstva prikupljena u akciji, kao i u prijašnjim međunarodnim akcijama, uputit će lokalnoj caritasovoj organizaciji putem Caritasa Internationalis koji koordinira akciju među svojim članicama, u cilju kvalitetnijeg zajedničkog odgovora na situaciju u Japanu.

Komentari