Hutinski: Barometar zapošljavanja na varaždinskom je području pozitivan

Objavljeno: 17.10.2014. 12:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ivana Dreven

Predstojnica varaždinskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jasenka Hutinski održala je danas konferenciju za novinare na kojoj je iznijela informacije o stanju na tržištu rada Varaždinske županije za prvih devet mjeseci ove godine.

Prosječan broj nezaposlenih osoba bio je 9.846, dok je s evidencije na temelju radnog odnosa zaposleno 6.321 osoba. Najviše zaposlenih bilo je u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i trgovini.

- Nezaposlenost je u prvih devet mjeseci pala za 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zaposlili smo gotovo 9 posto više osoba, a poslodavci su prijavili znatno veći broj slobodnih radnih mjesta, čak za 50 posto više, tako da smo u prvih devet mjeseci dosegli brojku koju smo imali u čitavoj prošloj godini - napomenula je Hutinski.

Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u prerađivačkoj industriji (25,8%), zdravstvenim djelatnostima (17,8%), obrazovanju (11,4%) i trgovini (9,9%), a najtraženiji od siječnja do rujna bili su šivači, medicinske sestre, konobari, radnici u održavanju te prodavači. Novoprijavljenih u evidenciji Zavoda je 8.044, što je 0,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

- Ukupan broj prijavljenih u evidenciju i ukupan broj zaposlenih doveo je do pozitivnog barometra zapošljavanja, tako da u ovom trenutku taj pozitivan broj iznosi 1.226 u korist zaposlenih osoba. Naravno da jesenski period nosi povratak osoba iz sezonskog zapošljavanja, ali to je već uobičajeni sezonski porast nezaposlenosti koji će se sigurno s dolaskom proljeća ponovno smanjivati - rekla je Hutinski.

Na konferenciji za medije spomenut je i rad Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri. U 15 mjeseci postojanja, Centar je zabilježio ukupno 5.913 korisnika.

- Zadovoljni smo interesom naših korisnika. To su uglavnom nezaposlene osobe, osobe koje traže promjenu u karijeri, traže drugi posao, te učenici srednjih i osnovnih škola. Najviše koriste naše usluge vezano uz pisanje molbe i životopisa. I dalje ćemo nastaviti s radionicama koje su usmjerene upravo na te aktivnosti, ali nastojimo se isto tako usmjeriti na sve naše ciljne populacije, a to su učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola, kojima uz pomoć radionica profesionalnog usmjeravanja nudimo stručni savjet i podršku oko odabira srednje škole, odnosno budućeg zanimanja - rekla je, između ostalog, stručna savjetnica CISOK-a Marijana Dodigović.

CISOK provodi i aktivnosti usmjerene na poslodavce i potencijalne poduzetnike te je, primjerice, u suradnji s Varaždinskim obrtničkim portalom pokrenuta radionica o korištenju društvenih mreža u svrhu poboljšanja poslovne učinkovitosti.

- Zadovoljni smo dosadašnjim radom, broj korisnika raste iz mjeseca u mjesec, a ono što bismo željeli poboljšati jest suradnja s drugim institucijama i školama, kako bismo što više nezaposlenih osoba i učenika uključili u naše aktivnosti - zaključila je Dodigović.

Komentari