I „Purek z Bednje“ u projektu promocije autohtonog purana

Objavljeno: 16.02.2012. 11:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: zagorskipuran.com

U  prostorijama Krapinsko zagorske županije održan je sastanak na temu proizvoda registriranog oznakom zemljopisnog podrijetla, odnosno „Mesa zagorskog purana“. Naime,  ovaj proizvod registriran je oznakom zemljopisnog podrijetla, a riječ je o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj gdje više županija, udruga i zadruga aktivno surađuje na istom cilju, piše bednja.hr

Između ostalog, na sastanku je, kao sljedeći korak, dogovorena promocija proizvoda koja će biti održana u petak, 24. veljače na Vuglec-bregu u susjednoj Krapinskoj županiji, gdje će biti predstavljena jela od zagorskog purana, uz mogućnost degustacije. Također se raspravljalo i o mogućnostima budućeg poslovanja svih proizvođača u obliku jedinstvene zadruge.

Inače, „Meso zagorskog purana“ prvi je proizvod u kategoriji svježeg mesa u Republici Hrvatskoj s oznakom zemljopisnog podrijetla, kojim se zaštićuju autohtoni proizvodi specifični za određeno zemljopisno područje, s posebnim prehrambenim svojstvima i kvalitetom, a time se doprinosi stvaranju identiteta i prepoznatljivosti proizvoda i uspješnijem konkuriranju na tržištu.

Sastanku su nazočili župan Krapinsko zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije Dragutin Vincek, predstavnici Udruge uzgajivača zagorskog purana Varaždinske županije, predstavnik Zadruge „Purek z Bednje“ Krunoslav Blaži, članovi zadruge „Puran zagorskih bregov“ te predstavnici Zagrebačke županije i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Komentari