županov sastanak sa zastupnicima

I OVAJ PUT BEZ VLADAJUĆIH Župan kritizirao da porezna reforma ide na ruku primorskih županija

Objavljeno: 14.11.2016. 09:47

Zadnja izmjena: 14.11.2016. 14:39

Danas u 8.30 održan je još jedan sastanak župana sa saborskim zastupnicima iz naše županije. Kao i prošli put, ni sada nije bilo zastupnika iz vladajućih HDZ-a i MOST-a, a župan je govorio o prijedlogu zakona kojim bi se uravnotežio razvoj županija u Hrvatskoj, jer - prema njegovim riječima - sada on ide na ruku primorskim županijama.

Na sastanak su došli samo zastupnici HNS-a - Milorad Batinić i Božica Makar - te SDP-ov Mario Habek, koji je dosta kasnio. Nisu se pojavili MOST-ov Robert Podolnjak i HDZ-ov Josip Križanić, iako je, prema županovim riječima, u petak govorio o tome da moraju pružiti ruke jedan drugom. Šef županijskog HDZ-a Anđelko Stričak već je unaprijed najavio da neće doći, ne navodeći razlog.

Država pogoduje jugu i HDZ-ovim JLS-ima

Osobit dio svog izlaganja župan je posvetio pitanju neravnoteže razvoja JLS-a u Hrvatskoj. Pritom je istaknuo da država pogoduje južnim županijama, koje i inače imaju veće prihode po glavi stanovnika - od 12 do 20 tisuća kuna. Uz to je napomenuo da će se našim ugostiteljima naplaćivati PDV od 25%, dok se MOST-ovim lobiranjem PDV za ugostiteljstvu na primorju zadržao na 13%. Stoga je prezentirao prijedlog zakona kojim bi se uravnotežio razvoj JLS-a, pa bi država pomogla da svaka jedinica lokalne samouprave ima najmanje 1500 kn prihoda po glavi stanovnika. Neke naše općine i gradovi u županiji su znatno ispod te razine, pa imaju velikih problema s financiranjem svojih temeljnih djelatnosti. Koliko će za taj  zakon imati sluha sadašnja 'pozicija' - odnosno, koalicijska vlast HDZ-a i MOST-a - možda možemo naslutiti iz već spomenute činjenice da njihovih zastupnika nije ni bilo na ovom sastanku.

Komentari