transparentnost proračuna

ZNATE LI GDJE JE OTIŠAO VAŠ NOVAC? A prošle ste godine dali lokalnoj upravi nekoliko tisuća kuna

Objavljeno: 10.12.2016. 10:15

Zadnja izmjena: 10.12.2016. 18:39

Foto: Arhiva

Već smo pisali o prihodima općina, gradova i županije i vidjeli kako - prema istraživanju Instituta za javne financije - ta slika nije vesela, jer imamo gradove i općine koji su po tom pitanju na samom dnu Hrvatske. Ali priča ima i svoj dodatak: nerijetko naši stanovnici ni ne znaju kako je i taj novac potrošen.

>> LOŠI REZULTATI Naši gradovi i općine među najsiromašnijima u zemlji - a imamo i grad na samome dnu liste

Isto je istraživanje mjerilo i ono što se zove transparentnost proračuna. Drugim riječima, mjereno je to koliko su običnom građaninu dostupni podaci o proračunu i njegovom trošenju. Jer, ne zaboravite, radi se o vašem novcu i imate pravo znati koliko novaca odlazi, a koliko dolazi. Nekim je građanima dosadno baviti se ovom tematikom - stoga ako vam uopće nije bitno što se događa s vašim novcima, uživajte u neznanju.

Evo što sve imate pravo znati

Danas je vrijeme interneta i sve naše općine i gradovi imaju svoje web stranice. Možete li s nekoliko klikova doći do svih podataka o tome što se dogodilo s vašim novcem, kuda je otišlo vaših par tisuća kuna godišnje? Evo što biste sve trebali znati - i onda ćemo vidjeti kako su, prema spomenutom istraživanju, stajale stvari ove godine.

Dakle, trebate znati:

  1. Godišnji izvještaj za prethodnu godinu
  2. Polugodišnji izvještaj za ovu godinu
  3. Prijedlog proračuna za sljedeću godinu
  4. Izglasani proračun za sljedeću godinu
  5. Proračunski vodič za građane - kako biste se lakše snašli u gomili brojki

I sve to, naravno, treba biti na web stranici grada/općine/županije. Uglavnom, kad se pogledaju svi ovi kriteriji, primjerice Grad Varaždin ima ocjenu 4. Njemu nedostaje proračunski vodič da bi dobio čistu peticu. Slično je i u Lepoglavi i Martijancu, a situacija je po ovom pitanju najbolja u Ivancu i Županiji koji su dobili ocjenu 5.

Više je loših nego dobrih primjera

Uglavnom, ovih pet jedinica lokalne samouprave omogućava svojim stanovnicima vrlo dobar uvid u informacije o proračunu. Potom ide skupina od 14 lokalnih jedinica kod kojih situacija nije sjajna, ali je zadovoljavajuća - primjerice, gradovi Ludbreg i Novi Marof imaju ocjenu 2, dok Varaždinske Toplice i već spomenuta Ljubešćica imaju solidne trojke.

No, tu je i dalje prevelika skupina od čak 9 općina koje nisu zaradile niti dvojku. Pet općina ima ocjenu 1 iz transparentnosti proračuna, a među njima su i Donja Voća, Petrijanec i Sveti Đurđ koji spadaju u crnu skupinu 50 najsiromašnijih općina u zemlji, kao i Veliki Bukovec koji je tu skupinu jedva izbjegao. Peti član ove skupine je općina Sveti Ilija. Ali ni to nije najgore - jer imamo čak 4 općine koje su na ovom testu zaradile ocjenu 0. To su Breznica, Klenovnik i dvije općine iz skupine 30 najsiromašnijih u zemlji: Visoko i Jalžabet. Njihovi stanovnici preko weba ne mogu naći apsolutno nikakve podatke o proračunu i pitanje je kako uopće do podataka i mogu doći.

NIšta nije teško kad se hoće

Sve ovo ne znači da je novac nepravilno trošen ili da je tu bilo kakvog kriminala - no definitivno znači da građani ovih općina nemaju dobar pristup informacijama od javnog značaja. Jer, napokon, pitanje vašeg džepa sigurno vam je značajnije od podatka da je ovaj ili onaj načelnik primio u posjet nekog pojedinca ili skupinu. Imajte u vidu da sve općine imaju tehničke mogućnosti da na svojim web stranicama objavljuju ove podatke. Nisu potrebni ni neki skupocjeni alati niti bilo čije zapošljavanje. S par klikova mišem i najneukiji korisnik weba može na stranicu općine staviti dokumente koji su vam potrebni. Stoga se iskreno nadamo da će se po ovom pitanju poboljšati situacija u našoj županiji, jer apsolutno nema razloga da sve jedinice ne zarade ocjenu 5 iz transparentnosti budžeta.

Komentari