potvrdila ministrica divjak

Informatika postaje obavezan školski predmet!

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 17.08.2017. 14:17

Zadnja izmjena: 17.08.2017. 14:28

Foto: Ilustracija

Informatika će već sljedeće godine 2018/ 19. postati obavezan predmet u osnovnim školama s time da će se prvo uvesti u pete i šeste razrede, a potom, sljedeće godine, u sedme i osme, rekla je za Index.hr  ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Kako je ministrica rekla, osnovne škole već imaju osnovnu opremu potrebnu za informatiku, a danas djeca već programiraju na mikro računalima koja su vrlo jeftina. Napomenula je kako je veći problem priprema nastavnika za sve škole, ali kako će se ona provesti u skladu s pripremljenim kurikularnim dokumentima.

Prema njezinim riječima, za sada je plan da za početak bude oko 70 sati informatike godišnje.

- Treba razvijati algoritamski način razmišljanja i podizati razinu digitalne pismenosti u sklopu svih predmeta. To je cijeli jedan drugačiji pristup učenju koji učenike priprema za život. CARNet je u tom cilju u sklopu e-škola razvio nacionalni digitalni repozitorij u koji će se pohranjivati obrazovni digitalni materijali koji će nastavnici, ali i učenici moći koristiti za učenje.- rekla je Divjak za index.hr.

Inače, informatika se trenutno provodi u školama kao izborni predmet, i to od petog osnovne, prema zastarjelom nastavnom planu i programu iz 1994.godine

    

 

Komentari