rezultati nadzora

Inspekcije pregledale voće i povrće u trgovinama - na udar im došao i TP Varaždin

Objavljeno: 22.11.2017. 13:21

Zadnja izmjena: 22.11.2017. 16:56

Foto: Arhiva

Kako izvješćuju iz Ministarstva poljoprivrede, ovih su dana njihove poljoprivredne inspekcije provele ciljanu inspekcijsku akciju kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u 123 najznačajnija trgovačka lanca u zemlji. 

Inspekcije su ispitale i obvezu trgovaca o informiranju potrošača o hrani u trgovačkim lancima prilikom prodaje krajnjim potrošačima u trgovinama. Pregledano je ukupno 463 raznih partija (lotova) voća i povrća od kojih 54 partije (lotova) nisu udovoljavale propisanim tržišnim standardima. U 24 partije (lotova) nepravilnost se odnosila na neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete, a u preostale 30 partije (lotova) nepravilnost se odnosila na nepravilno označavanje proizvoda.

Nadzor i u varaždinskom trgovačkom lancu

Od 123 trgovca njih 23 dobili su zabranu stavljanja na tržište proizvoda dok ih se ne uskladi s propisanim tržišnim standardima, a protiv 13 prekršitelja podnijeti su optužni prijedlozi. Jedna od istraženih trgovina nalazi se u Sivici kod Čakovca, a u vlasništvu je T.P. Varaždina d.o.o koji u vlasništvu ima i Kitro. Tamo su inspektori utvrdili da mrkva i celer iz Hrvatske, luk iz Nizozemske i karfiol iz Francuske ne udovoljavaju minimalnim zahtjevima kvalitete. Inspektori nisu podnijeli optužni prijedlog. Cjelokupan dokument s popisom svih inspekcijskih nalaza možete vidjeti na stranici Ministarstva poljoprivrede.

Kako je objasnio ministar Tomislav Tolušić, podatci se objavljuju radi potrošača ali i radi proizvođača, te dodao kako i za hranu neživotinjskog podrijetla moraju vrijediti ista pravila kao i za hranu životinjskog podrijetla - gdje je već uspostavljen sustav objave prekršitelja. 

- Potrošači imaju pravo znati i imaju pravo izabrati temeljem istinitih informacija o proizvodu. Dižemo sustav kontrole i sigurnosti hrane na jednu višu razinu. Kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 milijuna kuna za inspekcijske nadzore. - priopćio je ministar Tolušić.

Komentari