Zaštita Ivanščice

Ministarstvo: Intenzivno se radi na uspostavi novog parka prirode na Sjeveru Hrvatske

Objavljeno: 03.02.2024. 16:54

Zadnja izmjena: 03.02.2024. 18:25

Foto: Arhiva

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izvijestilo je da intenzivno radi na aktivnostima zaštite Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore kroz uspostavu parka prirode, što je ideja pokrenuta još 2021. godine na inicijativu nekoliko saborskih zastupnika iz III. izborne jedinice, gradonačelnika i načelnika te dva župana. 

Kako su naveli, tijekom siječnja na radnim sastancima ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana s Varaždinskom i Krapinsko-zagorskom županijom usuglašen je načelni obuhvat budućeg parka površine preko 31.000 hektara. U tijeku su konzultacije s predstavnicima 14 gradova i općina čiji je prostor obuhvaćen prijedlogom granice, a cilj je upoznati ih s kategorijom parka prirode i učincima koje će imati na stanovništvo tog kraja, ali i prikupiti njihova mišljenja. 

Stvaranje zakonskih preduvjeta za proglašenje parka 

Između ostalog, budući park prirode ističe se vrijednim geološko-paleontološkim lokalitetima, od kojih je najpoznatija špilja Vindija, a u parku izviru i tri rijeke: Sutla, Bednja i Lonja. U pitomom krajoliku tog područja brojni su burgovi, kurije, ljetnikovci i dvorci s prepoznatljivim perivojima predstavljaju specifičnu i vrlo vrijednu graditeljsku, kulturnu i povijesnu vrijednost tog prostora, navode iz Ministarstva.

Dodaju da je prioritet tijekom godine revidirati Stručnu podlogu za zaštitu iz 2013.godine, izraditi geodetsku podlogu obuhvata parka i provesti javni uvid kako bi se stvorili zakonski preduvjeti za proglašenje parka. Cijeli proces pratit će komunikacijske aktivnosti s dionicima u prostoru.

Komentari