donosimo detalje

Ipak ništa od referenduma u Ivancu! Ovo su ključni stavovi i glavni razlog

Gradska oporba za cijelu situaciju okrivila je gradonačelnika Milorada Batinća, kazavši da je pokrenuo „opasnu avanturu“ s nečim kao što je voda, zatim da je grad izložio riziku obustave financiranja od strane države, a zaključno neki od njih poručili su kako do svega ovoga ne bi niti došlo da se Ivkom razvio na području cijele bivše općine, za što je, kako kažu, bilo prilike godinama….
Objavljeno: 11.02.2022. 17:24

Zadnja izmjena: 12.02.2022. 08:25

Foto: Arhiva

„Ministarstvo pravosuđa i uprave danas je Gradu Ivancu dostavilo Odluku koju potpisuje HDZ-ov ministar Ivan Malenica, a kojom Gradu nalaže da obustavi primjenu Odluke o raspisivanju lokalnog referenduma“, stoji od danas na službenim stranicama Grada Ivanca.

„Resorno minisarstvo“, kako pojašnjavaju, „svoju odluku obrazlaže navodom da je u postupku nadzora zakonitosti ocijenilo da Odluke Gradskog vijeća Ivanec o raspisivanju referenduma 'nije u skladu sa zakonom, s obzirom na to da Odlukom nije raspisan referendum o pitanjima iz samupravnog djelokruga predstavničkog tijela'.“

Na istom mjestu objavljen je i stav gradske vlasti, koji glasi:

- Time je, kao što je gradska uprava Ivanec već danima i očekivala, HDZ-ova vlada i službeno spriječila održavanje referenduma u Ivancu, čime je građanima uskratila i oduzela njihovo Ustavom i zakonom zajamčeno pravo… Referendum u Ivancu se ne smije održati jer bi on bio uvod u val referenduma u gradovima i općinama širom Hrvatske zbog činjenice da im je Vlada RH svojom Uredbom oduzela njihove lokalne vodoopskrbne tvrtke zajedno s imovinom, te ih prisilila da se pripoje mastodontima – poručuju.

Zaključno, ponavljaju kako je referendum išao za tim da se građane pita o raspolaganju vlastitom imovinom, a ne vodom – na što i dalje smatraju da imaju pravo, te svoje priopćenje završavaju riječima: „Žalosna je država u kojoj živimo.“

'Da je Batinić firmu razvijao...'

Oko ovog pitanja nema tko se nije oglasio. Ivanečki HDZ izrazio je stav kako do ovog pitanja uopće nije trebalo doći, odnosno, kako su poručili – došlo je iz razloga što Milorad Batinić nije razvijao lokalnu vodovodnu tvrtku. „Zanima nas zašto se Ivkom vode kao tvrtka nisu razvijale u smjeru proširenja na cijelo područje bivše Općine Ivanec, pa i šire, pa sada ne bismo imali problem s distribuiranim količinama koje nam očito nedostaju. Konkretne odgovore nažalost nismo dobili“, rekli su.

SDP najavio ovakav rasplet

U ivanečkom SDP-u pretpostavljali su kako bi moglo doći upravo do ovog raspleta, odnosno izrazili su stav kako referendum nije u nadležnosti Grada Ivanca nego Vlade. Grad se time izložio riziku obustave financiranja projekata od strane države, poručivali su. Također, još uvijek tvrde da bi moglo doći do povećanja komunalne naknade, jer ivanečko poduzeće ozbiljan dio prihoda ostvaruje od Ivkom-voda, što sada više neće biti slučaj.

'Opasna avantura s vodom'

Dan prije ove odluke Ministarstva, oglasio je i direktor Varkoma Bruno Ister. „Vlasnik Ivkom-voda Grad Ivanec i napose gradonačelnik ovim nezakonitim referendumom uvode vas u opasnu avanturu čiji je epilog izvjestan. Važno je također napomenuti da Ivkom-vode nemaju financijskog ni stručnog potencijala za reforme koje su nužne, jer radi se o višegodišnjem gubitašu, bez vlastite imovine, s nedovoljno stručnog kadra“, rekao je.