osvrt na revolt

Ister se oglasio s 5 razloga kojima želi pobiti Batinića: 'Voda ostaje ista, a Ivkom je nesređeni gubitaš'

Navode da interes Varkoma "nije i ne može biti integracija višegodišnjeg gubitaša u sređeni sustav", no njihova je obveza objediniti vodoopskrbu i odvodnju...
Objavljeno: 08.01.2022. 11:11

Zadnja izmjena: 08.01.2022. 12:40

"Građani Ivanca i okolnih općina ne trebaju biti zabrinuti jer voda koju piju ostaje i dalje samo njihova, a unutar sustava Varkoma, u razvoju Ivanečke vodoopskrbe glavnu riječ voditi će i dalje njihovi (Ivanečki) stručnjaci" - navode iz Varkoma.

Naime, u Varkomovom očitovanju na nezadvoljstvo gradonačelnika Ivanca s Uredbom Vlade RH kojom se određuje da područje, uključujući i ivanečke vodovode i izvore vode na Ivančici, na kojem je do sada distribuciju vode obavljala tvrtka Ivkom-vode preuzima Varkom, stoji kako je Uredbom Vlada RH odlučila riješiti problem koji postoji od početka vodoopskrbe i odvodnje na uslužnom području županije.

  • (1) Ispravljanje nepravilnosti: Kako navode, dosadašnjom uredbom iz 2014. godine, područje Ivanca i dijelova okolnih općina dobilo je "presedan po kojem je uslužnim područjem proglašeno područje ispod minimalnih tehničkih uvjeta", a Uredbom će se infrastruktura dosadašnjeg uslužnog područja Ivanec pripojiti Varkomovom uslužnom području.
  • (2) Voda će ostati ista: "Teško je shvatiti zabrinute istupe koji dolaze iz grada Ivanca, budući da neće biti nikakve promjene što se tiče kvalitete vode koju piju građani Ivanca, oni će i dalje piti vodu koju piju i sad" - stoji u priopćenju uz objašnjenje kako na području Varkoma postoje tri vodocrpilišta, što je više nego dovoljnog kapaciteta za svoj konzum, pa čak i za prodaju u susjedna uslužna područja.
  • (3) Nema razloga za transportom vode: Kako navode iz Varkoma, "ne postoji nijedan, ali baš nijedan razlog" za transportom vode jer ne bi bilo financijski opravdano, a kvaliteta vode koja se crpi iz dubina većih od 100 metara nije slabija od Ivanečkih i Lepoglavskih površinskih kaptaža.
  • (4) Varkom ne bi trebao preuzeti Ivkom-vode: Navode da interes Varkoma "nije i ne može biti integracija višegodišnjeg gubitaša u sređeni sustav", no njihova je obveza objediniti vodoopskrbu i odvodnju. Ipak, zbog Uredbe je Varkom spreman "svesrdno" prihvatiti pripajanje Ivkoma na dobrobit vodoopskrbe i odvodnje.
  • (5) Gubitak od pola milijuna kuna: Navode kako gradonačelnik ne treba brinuti jer će integracijom u proračunu ostati više od pola milijuna kuna, što bi inače bio gubitak Ivkoma u narednoj godini, u kojoj nas čeka i poskupljenje materijala, električne energije te ostalih energenata.

Komentari