inicijator referenduma

Navodno je grad izložio velikim rizicima, no evo što o svemu kaže prozivani Batinić

Zakon predviđa uskraćivanje financiranje projekata iz državnih fondova, pri čemu je Batinić svjestan da Ivkom zadovoljavaja tek jedan uvjet da bi mogao biti samostalni ispručitelj vode, proziva ga SDP...
Objavljeno: 24.01.2022. 13:52

Zadnja izmjena: 24.01.2022. 14:10

Foto: Arhiva

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić oglasio se priopćenjem u kojem reagira na prozivke SDP-a i HDZ-a.

SDP ga je, podsjetimo, prozvao da je Grad Ivanec izložio velikom riziku, s obzirom da je pripajanje Ivkom-vode Varkomu zakonska obveza kojom se ide na usklađivanje s europskim standardom. Za onoga tko to ne provede, Zakon predviđa uskraćivanje financiranje projekata iz državnih fondova, pri čemu je Batinić svjestan da Ivkom zadovoljavaja tek jedan uvjet da bi mogao biti samostalni ispručitelj vode. 

'Stvar je u imovini'

U svojem priopćenju Batinić naglašava kako je suština referenduma da se građane pita žele li pripajanje tvrtke Ivkom-vode tvrtci Varkom, s obzirom na to da Ivkom-vode imaju imovinu vrijednu gotovo 100 milijuna kuna. Nije, dakle, riječ o vodi, nego tvrtkama i prijenosu imovine s jedne na drugu.

- Moje je mišljenje da građani imaju pravo odlučivati o imovini, dakle to je pitanje pripajanja, prvenstveno iz razloga što predstavničko tijelo meni kao predstavniku Grada u skupštini Ivkom-voda daje mišljenje, odnosno stav potpisujemo li ugovor o pripajanju ili ne. To ne odlučujem ja, ja sam tu samo izvršno tijelo. Kao gradonačelnik mogu odlučivati o vrijednosti imovine do maksimalno 240.000-250.000 kuna - kaže Batinić.

'Patekar ima osobne interese'

Kada je riječ o prozivci da prihodima Ivkom-voda nadomješta nedostatne prihode komunalnog poduzeća Ivkom, a što bi sada moglo dovesti do povećanja komunalne naknade, Batinić odgovara:

- Imam dilemu je li to stav ivanečkog SDP-a ili je to stav isključivo njihovog predsjednika Dalibora Patekara (koji je ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Ivanec, a SDP je koalicijski partner Nezavisne liste M. Batinića - za Ivanec) i to zbog osobnih interesa, jer je on zamjenik direktora Ivkom-voda. 

'Ivkom ukida HDZ'

Batinić posebno naglašava kako je odluka o referendumu donesena jednoglasno, dakle uz podršku i HDZ-a i SDP-a, pri čemu HDZ-u odgovara: 

- Oni vjerojatno žele skrenuti pozornost jer je Uredbu o uslužnim područjima, koja praktički ukida Ivkom-vode, donijela HDZ-ova Vlada, dok se smeće u Jerovec pokušava dovesti po direktivi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i HDZ-ova ministra Tomislava Ćorića.

Cijelo priopćenje Milorada Batinića možete pročitati u nastavku:


Priopćenje M. Batinića

Prošli je tjedan ivanečko Gradsko vijeće donijelo odluku o raspisivanju referenduma vezanog uz pitanje dovoza varaždinskog smeća u Jerovec i pripajanja Ivkom-voda Varkomu.

Iako je odluka donesena jednoglasno, nakon sjednice javili su se iz ivanečkog SDP-a i HDZ-a, odnosno kluba vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a, navodeći svoje zamjerke.

Njihove je navode komentirao ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.

- Kad SDP već navodi članke zakona, radi informiranja građana bilo bi korektno da su naveli i članke koji, u vezi pripajanja, govore da ako se skupštine ne dogovore, tada Vlada donosi privremeni plan pripajanja. A ako se nakon toga ne uspije dogovoriti, tek tada ide penalizacija. Dakle, riječ je o krivom predočenju stvari, to je jedna stvar. Druga stvar je ta da imam dilemu je li to stav ivanečkog SDP-a ili je to stav isključivo njihovog predsjednika Dalibora Patekara (koji je ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Ivanec, a SDP je koalicijski partner Nezavisne liste M. Batinića – za Ivanec) i to zbog osobnih interesa, jer je on zamjenik direktora Ivkom-voda. Nekako mi ne zvuči dobro da ima toliko negativan stav prema tvrtki u kojoj osigurava svoju egzistenciju i u kojoj obnaša dužnost zamjenika direktora. Iako je nazočio sjednici putem aplikacije i imao mogućnost da se uključi u nju, on nije rekao ni jednu jedinu riječ u korist obrane interesa firme u kojoj radi i njenih zaposlenika - kazao je Batinić.

-Također, SDP-ov vijećnik Mihael Slunjski u svojoj raspravi na Vijeću istaknuo je cijeli niz primjedbi i razloga od kojih baš nijedna nije išla u korist mog prijedloga za donošenje Odluke o raspisivanju referenduma, upravo naprotiv. Brojni „argumenti“ koje je iznio faktički nisu točni, a neki su naopako ili djelomično interpretirani i očito sračunati da se na taj način zamagli istinu i obmane javnost. On je ujedno pozvao sve vijećnike „da budu legalisti“ i da kod glasovanja u Odluci o referendumu budu suzdržani i naglašeno protiv prijedloga o referendumu je istupao kroz sve svoje ostale rasprave na sjednici! Kad je Klub vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a pri kraju sjednice zatražio pauzu za konzultacije, Slunjski je po mišljenje SDP-a o tome kako će glasati otišao u njihov klub (iako je SDP koalicijski partner moje Nezavisne liste??). Da bi na kraju, kad je očito shvatio da će SDP u svojoj suzdržanosti ostati usamljen, promijenio ploču te je zajedno sa svojim predsjednikom glasao za donošenje odluke o referendumu.

- A što se tiče prozivki iz HDZ-a, zašto se Ivkom nije razvio na širem području - pa ne mogu ja odgovarati za neke stvari prije 2005. godine, kada sam postao gradonačelnik Ivanca. Znači, to je vrijeme kad je došla vodoopskrbna mreža u istočni dio grada Ivanca ili u Jerovec i to treba pitati ljude koji su tu bili '60-ih, '70-ih ili '80-ih godina prošlog stoljeća - poručio je ivanečki gradonačelnik.

Naglasio je kako je suština referenduma da se građane pita žele li pripajanje Ivkom-voda Varkomu.

- Posljedično, Ivkom-vode se gase, kompletnu imovinu (dugotrajnu i kratkotrajnu) od oko 98 milijuna kuna predajemo u Varkom. To je poanta, a ne "što bi bilo kad bi bilo" ili što je bilo "prije stoljeća sedmog". Isto tako, pitanje je žele li da se otpad iz Varaždina, odnosno uslužnog područja Čistoće deponira u Jerovcu - ističe Batinić.

SDP je naveo da predložena referendumska pitanja nisu u skladu sa Zakonom o referendumu.

- Moje je mišljenje da građani imaju pravo odlučivati o imovini, dakle to je pitanje pripajanja, prvenstveno iz razloga što predstavničko tijelo meni kao predstavniku Grada u skupštini Ivkom-voda daje mišljenje, odnosno stav potpisujemo li ugovor o pripajanju ili ne. To ne odlučujem ja, ja

sam tu samo izvršno tijelo. Kao gradonačelnik mogu odlučivati o vrijednosti imovine do maksimalno 240.000-250.000 kuna - pojašnjava Batinić.

- Ako referendum ne uspije, opet se vraća na odlučivanje predstavničkom tijelu, odnosno Gradskom vijeću. A smatram, budući da je riječ o tvrtki koja postoji već više od 50 godina, da je to pitanje za sve građane grada Ivanca, neovisno o tome piju li oni Varkomovu ili Ivkomovu vodu. Dakle, suština cijele ove priče je pitanje prijenosa imovine u drugu tvrtku - kaže Batinić.

Ponovio je da SDP i HDZ "pokušavaju skrenuti pozornost".

- Što se tiče SDP-a, imam dojam da je to više stav njihovog predsjednika koji vjerojatno ima neke osobne interese prema Varkomu, a što se tiče HDZ-a, oni vjerojatno žele skrenuti pozornost jer je Uredbu o uslužnim područjima, koja praktički ukida Ivkom-vode, donijela HDZ-ova Vlada, dok se smeće u Jerovec pokušava dovesti po direktivi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i HDZ-ova ministra Tomislava Ćorića - zaključio je ivanečki gradonačelnik.

Komentari