nova uredba vlade

Ćorić o Batinićevom referendumu: Nekima nije simpatično što više neće imati pet direktora

Objavljeno: 09.02.2022. 14:30

Zadnja izmjena: 09.02.2022. 14:37

U brojnim je medijima glavna tema povećanje cijena energenata, kao i vode, do čega je došlo zbog nove Vladine Uredbe o uslužnim područjima kojom bi se manje lokalne vodoopskrbne tvrtke trebale pripojiti većima.

Nakon što je Vlada RH donijela novu Uredbu, među brojnim hrvatskim gradovima došlo je do nezadovoljstva, na što se u jučerašnjoj emisiji RTL Danas osvrnuo ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gdje je, između ostalog, rekao kako bi se Uredbom dvjestotinjak vodovodnih tvrtki moglo svesti na njih četrdesetak.

- Nećemo više imati pet direktora vodno-komunalnih poduzeća, imat ćemo jednoga ostali će biti šefovi podružnica, a to samo po sebi nosi neke promjene koje mi se čini da nekima u RH nisu baš najsimpatičnije - rekao je pritom ministar.

'Od Ministarstva nema odgovora'

Posljedica nove Uredbe su brojne najave referenduma, a među prvima je i onaj ivanečki, prvi u povijesti tog grada, najavljen za 20. veljače. Podsjetimo, u tom će se referendumu građane pitati dva pitanja - jesu li za pripajanje Ivkom-voda Varkomu te jesu li za odlaganje otpada iz Varaždina i 12 okolnih gradova i općina u Jerovcu.  

- Gradonačelnici su se obraćali Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, ali ono ih ignorira. To je preslika situacija u Ivancu, gdje gradonačelnik Milorad Batinić od sredine prošle godine upućuje dopise i javne apele za sastanke s ministrom Ćorićem, ali do danas na sve to nije dobio ni najmanji, barem kurtoazni, povratni odgovor - stoji na stranicama Grada Ivanca.

Dva velika rizika

Podsjetimo, ivanečki SDP je naveo kako podržavaju referendumu, no tvrde kako je Batinić grad izložio dva velika rizika - obustava financiranja gradskih projekata od strane države, a drugi je podizanje komunalne naknade. S druge strane, HDZ mu je poručio kako Ivkom nije razvio na području cijele bivše Općine Ivanec, zbog čega je nastao problem s distribuiranim količinama koje, kako tvrde, nedostaju. 

Komentari