rješenje suda

Ivkom-vode za sad neće pripasti Varkomu, razgovarali smo s glavnim akterima

Na Uredbu Vlade se Batinić u početku očitovao rekavši kako će od Vlade i ministarstva tražiti objašnjenje za odluku, budući da se ona, kako je tada naveo, kosi sa Zakonom o vodnom gospodarstvu prema kojem Ivkom-vode ispunjavaju uvjete za distributera vode...
Objavljeno: 30.03.2022. 11:52

Zadnja izmjena: 30.03.2022. 11:53

Iz Grada Ivanca stiglo je priopćenje u kojem stoji kako je Ustavni sud Republike Hrvatske na jučerašnjoj sjednici donio rješnje kojim je privremeno obustavio primjenu Vladine Uredbe o uslužnim područjima, odnosno na neko vrijeme je obustavio pripajanje Ivkom-voda Varkomu. 

Da je tome tako, potvrdio je i direktor Varkoma Bruno Ister koji kaže kako je Varkom prije obustave Uredbe već započeo pripreme koje bi Uredba zahtjevala, poput primjerice preustroja poduzeća u d.o.o. radi jedostavnosti poslovanja. 

- Varkom je u svakom slučaju bio spreman na bilo koji rasplet situacije. Mi smo već započeli pripreme u vezi Uredbe, no sada čekamo rasplet situacije. Obustava vrijedi do daljnjega, budući da postoji 26 prijava od strane Grada Ivanca na koje nadležno ministarstvo prvo treba odgovoriti pa se tek nakon toga donosi zaključak, odnosno hoće li se Uredba provoditi ili neće. Čekali smo prvo da se Ivanec primiri i da vidimo u kojem će smjeru ići situacija, no svakako smo spremni na sve - rekao je Ister. 

'Potvrda da su bili u pravu'

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić komentirao je odluku Ustavnog suda riječima kako "je to potvrda da su bili u pravu".

- Ovakvo rješenje potvrda je da smo bili u pravu kada smo proteklih mjeseci u bezbrojnim navratima isticali i problematizirali postupak zakonitosti donošenja Vladine Uredbe o uslužnim područjima te ukazivali na spornu ustavnost pojedinih članaka i Zakona o vodnim uslugama. Drago mi je što su suci bili jednoglasni u ocjeni da bi primjena Uredbe mogla dovesti do teških i nepopravljivih posljedica na sustav opskrbe vodom te da su donijeli logičnu odluku kojom su obustavili primjenu Uredbe - kaže Batinić.

Referendum i peticija

Posjetimo, na Uredbu Vlade se Batinić u početku očitovao rekavši kako će od Vlade i ministarstva tražiti objašnjenje za odluku, budući da se ona, kako je tada naveo, kosi sa Zakonom o vodnom gospodarstvu prema kojem Ivkom-vode ispunjavaju uvjete za distributera vode. Zbog Uredbe je u Ivancu najavljen i referendum koji se nije održao, ali se održalo potpisivanje peticije protiv pripajanja.

Komentari