Javna tribina

Iz Centra poručuju da će reforma strukovnog obrazovanja teško zaživjeti u praksi

Objavljeno: 09.12.2023. 18:23

Zadnja izmjena: 09.12.2023. 18:25

Strukovno obrazovanje igra ključnu ulogu u razvoju gospodarstva i društva i zato bi proces obrazovanja trebao biti atraktivan, moderan, fleksibilan i prilagođen potrebama tržišta rada, s ciljem razvijanja kompetencija za lakšu prilagodbu društva zanimanjima koje tek dolaze, poručeno je s današnje javne tribine održane u Varaždinu.

Tribina "Budućnost strukovnog obrazovanja" u organizaciji stranke Centar okupila je stručnjake koji su razgovarali o aktualnoj reformi, trenutnom stanju u strukovnom obrazovanju i potrebama tržišta rada za stručnjacima obučenima kroz strukovno obrazovanje. 

- Iako je u Hrvatskoj udio polaznika strukovnog obrazovanja u ukupnom broju učenika vrlo visok i čini 70 posto, percepcija strukovnog obrazovanja je u javnosti negativna, a reforme nedovoljno popraćene. U Centru smatramo da je izuzetno važno razgovarati o budućnosti strukovnog obrazovanja, podijeliti ideje i doprinijeti stvaranju okoline u kojoj će stručnjaci biti spremni nositi se s izazovima modernog društva - poručio je Dario Carev iz Centra.

Prema riječima profesorice Nataše Sajko, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih trebaju otvorenije pristupiti raspravi o modularnoj nastavi i stvoriti klimu uključenosti svih zainteresiranih sudionika, navodi se u priopćenju Centra. 

Komentari