županijska skupština

Hoće li Varaždinska županija ili neće biti podijeljena na dvije izborne jedinice?

Objavljeno: 24.05.2023. 11:49

Zadnja izmjena: 24.05.2023. 12:01

Hoće li Varaždinska županija biti podijeljena na dva dijela, od čega će jedan dio pripasti izbornoj jedinici zajedno s Bjelovarom i Prigorjem?

Pitanje je to koje je na današnjoj skupštini postavio vijećnik Reformista Željko Bedeković, dodajući da bi se navedena podjela odnosila na Novi Marof, Breznički Hum, Breznica, Visoko, Ljubešćicu, Varaždinske Toplice, Martijanec, Ludbreg, Sveti Đurđ te Veliki i Mali Bukovec.

- Predlažem da skupština zajedno sa županom zauzme jasan stav o cijepanju na dvije izborne jedinice. Većina stanovnika naše županije ne zna da je plan HDZ-a razdijeliti nas na dvije izborne jedinice. To je apsolutno nedopustivo, što je rekao i Ustavni sud te sve četiri katedre ustavnog prava na četiri fakulteta u Hrvatskoj. Primorsko-goranska županija jasno se usprotivila toj inicijativi, a pitanje je hoće li Varaždinska županija smoći hrabrosti i suprotstaviti se tome - rekao je Bedeković.

Župan Anđelko Stričak rekao je kako, prema njegovim saznanjima, Varaždinska županija bi trebala ostati unutar jedne izborne jedinice.

- Ja uvijek volim raspravljati s našim ustavno-pravnim stručnjakom Bedekovićem i zaista ne znam odakle ta informacija da će naša županija biti razdijeljena na dvije, tri ili ne znam koliko izbornih jedinica. Ajmo sačekati da vidimo prijedlog. Prema saznanjima kojima ja raspolažem, trebali bismo biti unutar jedne jedinice, a ako vi kao ustavno-pravni stručnjak imate neka druga slobodno ih iznesite, da svi ostali znamo, pa čak i ja - odgovorio je Stričak.

Komentari