posljednja sjednica ove godine

Izglasan rekordan gradski proračun - uz raspravu glede izdavanja obveznica

Grad Varaždin planira prihode od 395 milijuna kuna, odnosno povećanje od 12-13 posto, što je Čehok pripisao povećanim investicijskim aktivnostima na području grada. Izdavanjem obveznica u iznosu od 160 milijuna kuna, kako je naglasio gradonačelnik - želi se ponajprije riješiti problem otpada u Brezju....

N.P./A.M.

Objavljeno: 16.12.2019. 15:59

Zadnja izmjena: 16.12.2019. 16:58

Foto: Luka Šalamun

Izglasan je Proračun Grada Varaždina za 2020. godinu, kojega je gradonačelnik Ivan Čehok okarakterizirao „povijesno rekordnim i bez izdavanja obveznica“ glede kojih je bilo najviše rasprave na sjednici Gradskog vijeća.

Grad Varaždin tako planira prihode od 395 milijuna kuna, odnosno povećanje od 12-13 posto, što je Čehok pripisao povećanim investicijskim aktivnostima na području grada. Izdavanjem obveznica u iznosu od 160 milijuna kuna, kako je naglasio gradonačelnik - želi se ponajprije riješiti problem otpada u Brezju.

„Gospodo vijećnici, došlo je vrijeme da se bale zbrinu. Imamo dopise svih nadležnih službi i tijela i znamo što nam je činiti. Kako god bale zbrinuli, mi moramo planirati ukupni iznos i to nam je ministar vrlo jasno napisao“, rekao je Čehok, istaknuvši kako su garancija izdavanja obveznica dionice Termoplina za koje se već radi Due diligence.

Došlo je vrijeme da se bale zbrinu.Ivan ČehokGradonačelnik

Osim rješavanje pitanja bala otpada, oko 20 milijuna kuna prikupljenih od obveznica Grad Varaždin planira uložiti u izgradnju infrastrukture (kolnika, pješačkih i biciklističkih staza, i sl.) u dijelu projekta Aglomeracije kojega ne sufinancira Europska unija.

„Naša agenda je Varaždin kao prvi i nažalost još dugo jedini grad u hrvatskoj koji će biti u potpunosti komunalno opremljen“, ponovio je gradonačelnik, istaknuvšii kako se na spomenuto odnosi i skori dovršetak digitalizacije katastra.

Kategorički protiv izdavanja obveznica bili su Reformisti, koji su spomenuto najavili još jutros na konferenciji za medije.

„Ja iz vašeg izlaganja rješenja bala nisam uspjela shvatiti da vi uopće imate rješenje za bale. Zaduženje možemo uvrstiti u proračun i putem rebalansa kada konačno vidimo vaše rješenje. Apsolutno smo protiv zaduženja na ovakav način, jer sve što ste izgubili na EU fondovima planirate nadoknaditi zaduženjeme“, rekla je između ostaloga predsjednica gradskih Reformista Natalija Martinčević.

Apsolutno smo protiv zaduženja na ovakav način.Natalija MartinčevićReformisti

Predsjednik gradskog SDP-a Miroslav Marković protivio se dijelu zaduženja koje se ne odnosi na bale nego na financiranje projekata: „Kako idete kraju mandata, vidimo da želite trošiti puno više nego što ste zaradili, a otplatu ćete ostaviti nekome u nasljedstvo daljnjih deset godina“, rekao je Marković, dodajući kako bi se o zaduženju trebalo „pitati i građane“.

Najbolja stvar koju grad može napraviti sa stanovišta cijene i potrošnje novca.Vlado SevšekLiga za Varaždin

Ispred HDZ-a govorio je Robert Gotić: „Očekivao sam bar jedan konkretan prijedlog, bez obzira od koga“, rekao je. „Ne znam koliko tu ima privrednika, tko je imao barem jedan svoj kiosk. Njemačka je jedno od najvećih gospodarstava u Europi i istovremeno jedna od najzaduženijih zemalja. Bale moramo maknuti jer nam spriječavaju razvoj, točka. Idemo ih riješiti“, bio je kategoričan Gotić.

Bale moramo maknuti jer nam spriječavaju razvoj, točka.Robert Gotić HDZ

Vijećnik Lige za Varaždin Vlado Sevšek zaduženje putem obveznica nazvao je najboljom stvari koju grad može napraviti sa stanovišta cijene i potrošnje novca: „Polazim od informacija da bi zaduživanje bilo ozbiljno ispod jedan posto. Djeca će nam više zamjeriti ako bale ne izmjestimo, nego ako ih zadužimo. To je inevsticija jer oslobađamo jedno veliko građevinsko zemljište i dolazimo u poziciju za nove investicije“.

Trebalo bi pitati i građene.Miroslav MarkovićSDP

Neven Bosilj (SDP) bio je ironičan: „Želim se osvrnuti na ove 'povoljne uvjete zaduživanja'. Zašto se onda ne bismo zadužili za 500 milijuna kuna i u Varaždinu napravili Manhattan, kad naš gradonačelnik tako maneristički oponaša Bandića“.

Vjeran Strahonja smatrao je da bi grad trebao imati određenu investicijsku dokumentaciju, ako zaduživanje smatra investicijom. Nastala je prepirka između njega i Čehoka, koji mu je replicirao kako „grad za razliku od poduzetnika garantira fiskalnom snagom“.

Proračun je naposlijetku prihvaćen sa 16 ruku za i 8 ruku protiv.

Komentari