neuređen tok

Je li moguća izgradnja šetnice uz rijeku Plitvicu kroz cijelu županiju?

Objavljeno: 24.11.2021. 10:32

Zadnja izmjena: 24.11.2021. 10:33

Od ukupno 100-tinjak kilometara toka rijeke Plitvice samo je 6 kilometara uređeno, a vijećnik Mario Lešina smatra kako neuređene obale rijeke na području Varaždinske županije imaju rekreacijski potencijal.

Naime, kako ističe Županijski vijećnik Mario Lešina (NL Ivana Čehoka), kroz Varaždinsku županiju protječe rijeka Plitvica u duljini od oko 100 kilometara, a samo šest kilometara toka isključivo na području grada Varaždina je uređeno. Vijećnik smatra kako bi uređenje ostatka toka kroz ostale JLS-ove Varaždinske županije otvorilo mogućnost za izgradnju biciklističko-pješačke staze, a koja bi ujedno imala i funkciju vodozaštite od poplavljivanja. 

Vijećnika je također zanimalo može li Županija preuzeti projekt, pošto je Grad Varaždin, kako tvrdi, "stao s uređenjem". - Obzirom da Grad ne pokazuje neku inicijativu ni spremnost da se taj projekt i realizira, bez obzira što je 98% financirano od strane Hrvatskih voda, je li moguće da se taj projekt proširi uzvodno i nizvodno, te da Županija to preuzme na sebe, realizaciju tog projekta, tim više što je župan Stričak od samog početka bio evoluiran u taj projekt? - upitao je Lešina.

'Nedovoljno sredstava'

U odgovoru iz Hrvatskih voda, Vodnogospodarskog odjela za Muru i Gornju Dravu, stoji kako se s nastavkom projekta nije nastavilo zbog visokog iznosa investicije. - Prema troškovniku, Hrvatske vode bi za izgradnju nasipa, uređenje obale i korita trebale osigurati 12 milijuna kuna, a Grad Varaždin za biciklističku stazu i opremu na njoj 7 milijuna kuna. U ovom momentu niti jedna od strana nema potrebna sredstva pa je nastavak projekta na čekanju - stoji u odgovoru.

Također, u odgovoru stoji kako Hrvatske vode mogu financirati samo građevine koje služe za obranu od poplava i poboljšanje vodnog režima, dok bi šetnice i staze trebale sufinancirati jedinice lokalne samouprave. Kažu i kako je projekt moguće proširiti u općini Gornji Kneginec u duljini od 3 kilometra, dok je za proširenje šetnice kroz općinu Vidovec potrebno prvo otkupti dio privatnih zemljišta.

Komentari