ako ste vozili pijani...

IZMJENE ZAKONA Od sada vozači idu na izvanredni liječnički pregled i ako se sumnja da pate od sinkope

Objavljeno: 03.01.2018. 12:46

Zadnja izmjena: 03.01.2018. 12:46

Foto: Arhiva

Kao što smo već pisali, od 1. siječnja 2018. na snagu je stupilo nekoliko promjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Neke smo već spomenuli, ali je dobro znati i ove zakonske detalje.

>> OD DANAS JOŠ NEKE PROMJENE Evo što će vam se dogoditi ukoliko skupite previše kaznenih bodova

Ovaj put donosimo pravila koja se tiču biciklista, zatim registracije vozila, ali i slanja vozača na izvanredne liječničke preglede - osobito ako su vozili u alkoholoziranom stanju.

1. Biciklisti svuda s prslukom

Najjednostavnije rečeno, biciklisti sada moraju imati prsluk od sumraka do jutra na svim vrstama cesta. Prije su imali slobodu voziti se po nerazvrstanim cestama noću bez prsluka - a morali su ga staviti samo na javnim cestama. Odsad - gdjegod se noću nađete na biciklu, prsluk je obavezan. Ili plaćate kaznu.

2. Nema više 'nultog' tehničkog pregleda

Ono što će sigurno razveseliti vlasnike novih motornih i priključnih vozila koja se registriraju u RH jest da je eliminiran takozvani "nulti" tehnički pregled. Onaj pregled kojim bi se utvrdilo da je novi npr. japanski auto koji je prošao sve moguće tvorničke kontrole ipak ispravan - pa vam još naplatili utvrđivanje te činjenice. Sada nova vozila idu na tehnički pregled tek 2 godine nakon registracije, a produženje važenja prometne dozvole dužni su obaviti nakon proteka 1 godine. 

Također, građani od 1. 1. 2018. sve poslove oko registracije vozila mogu obaviti na jednom mjestu, odnosno u stanicama za tehnički pregled vozila, te ne moraju više dolaziti na šaltere policije. U stanicama za tehnički pregled možete obaviti i odjavu i promjenu vlasništva vozila za koju više nije potrebno ovjeravati kupoprodajni ugovor kod javnog bilježnika. Uz to, prvu registraciju motornih vozila sada možete obaviti i u stanici za tehnički pregled vozila koja nema sjedište u registracijskom području vlasnika.

3. Na pregled i zbog 'sinkope'

Ako vas u roku od 3 godine triput uhvate s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi (dakle, višom od 0,5 promila) - morat ćete ići na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled. Najzanimljivija dopuna ovog dijela Zakona tiče se i sumnje na sinkopu - po kojoj smo mi Hrvati postali međunarodno poznati. Dakle, čak i ako imate liječničko uvjerenje da ste fizički i duševno sposobni za upravljanje motornim vozilom (uključujući, pretpostavljamo, i glisere) - a policija opravdano posumnja da patite od sinkope, idete na izvanredni liječnički pregled. Sinkopa se u zakonu definira kao prolazni gubitak svijesti. Uglavnom, pazite kako plovite.

Na kraju, ako ste pravnik, vozač, profesionalac - ili jednostavno volite čitati zakonske propise - cjelokupni tekst Zakona o sigurnosti prometa na cestama imate i na webu Narodnih novina.

Komentari