Izniman uspjeh: Anita, Slađana i Barbara donijele su srebro sa Specijalne Olimpijade u Los Angelesu

Objavljeno: 23.09.2015. 10:31

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 07:57

Foto: V. Mihalić

Anita Jurgec, Slađana Čurila i Barbara Štriga dio su ekipe Hrvatske odbojkaške reprezentacije koja je na Specijalnoj Olimpijadi u Los Angelesu osvojila srebrnu medalju, a na ovom iznimnom uspjehu danas im je čestitao i varaždinski gradonačelnik na prijmu u Gradskoj vijećnici.

Djevojke su postigle izvrstan rezultat, kako same kažu, provele su se odlično, bilo im je lijepo igrati, a sklopila su se i nova prijateljstva.

- Bili smo dva tjedna u Los Angelesu i bilo nam je odlično. Družili smo se s Hrvatima koji su se tamo odselili. Bilo je super igrati odbojku, ali smo na kraju ipak izgubile od Rusije - istaknule su odbojkašice koje su se okitile srebrnom medaljom.

Uspjeh naših odbojkašica, učenica Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar još je i veći ako se uzme u obzir da Specijalna Olimpijada ide uz bok redovnoj Olimpijadi, a na samom natjecanju sudjelovali su predstavnici iz 177 zemalja svijeta.

- Hrvatska se predstavila u ženskoj odbojci, u ženskom plivanju i u muškom nogometu. Ženska odbojka osvojila je srebrno olimpijsko odličje, dečki iz nogometa su završili peti, dok su djevojke iz plivanja osvojile jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju - rekao je Igor Segher, profesor Tjelesne i zdravstvene kulture u Centru Tomislav Špoljar te dodao kako Specijalna Olimpijada ima turnirski sistem i ide uz bok redovnoj Olimpijadi.

Zanimljivo je također da na Olimijadi ima i nekoliko sportova u kojima se radi unifight igra, to je združena igra u kojoj redovni sportaši nastupaju sa sportašima s posebnim potrebama.

- Bilo je to jedno veliko natjecanje, dovoljno je reći da je na otvaranju bilo mnogo poznatih i slavnih osoba, uključujući i američku prvu damu Michelle Obamu, pod čijim je to bilo pokroviteljstvom, a bilo je i 80 tisuća gledatelja - rekao je profesor Segher.

U Specijalnoj Olimpijadi Hrvatske uključeni su centri iz cijele države i po principu selekcije i dogovora između profesora odlučeno je da će odbojku predstavljati djevojke iz Daruvara, djevojke iz Zagreba i naše djevojke iz Varaždina.

- Morali smo se snalaziti po principu treniranja, što nije bilo lako, radilo se na tome zadnjih godinu i pol dana u tišini. Tako smo i otišli, bez velikih očekivanja, a na kraju smo postigli jedan vrlo značajan rezultat i svi smo vrlo sretni zbog toga - istaknuo je Segher na današnjem prijmu u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Ovim rezultatim ugodno je iznenađen i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji je djevojkama čestitao na iznimnom uspjehu.  

- Jako sam ugodno iznenađen ovim rezultatom, tri naše djevojke iz Centra Tomislav Špoljar na svjetskoj Olimpijadi osvojili su srebrnu medalju u ženskoj odbojci, što je izniman uspjeh. Izuzetno dostignuće, rijetko tko može to doživjeti i to postići. Kao što smo čuli, naše ekipe imali su dobar prijem kod tamošnje zajednice Hrvata i bilo je im je to predivno iskustvo koje će pamtiti cijeli život. Nama je to potvrda da se ulaganje u obrazovanje pa i kroz novi objekat Centra Tomislav Špljar itekako isplatilo. Ta sinergija izvrsnosti i nastavnika i pedagoga koji rade u Centru Tomislav Špoljar i njihovih učenika daje odlične rezultate - naglasio je gradonačelnik.

Ravnatelj Centra Tomislav Špoljar Marin Vučić istaknuo je kako su svi, od profesora do sportašica, odradili odličan posao te da nije mala stvar na jednom takvom natjecanju osvojiti srebrnu medalju.

- Da bi se sudjelovalo u Specijalnoj Olimpijadi potrebna su sredstva, naravno treba do tih sredstava doći i ovim putem apeliram na sponzore, jer je to način na koji funkcionira Specijalna Olimpijada. Natjecanja ima puno, mi smo i prije imali dobre rezultate. Bili smo dosad na dvije takve Olimpijade, 1995. godine i ove 2015. godine. Specijalna Olimpijada je zapravo turnirski sustav natjecanja koji košta, ali veseli uvijek kad se napravi dobar rezultat i sigurno će biti još medalja - najavio je Vučić dodavši kako je poruka koja se šalje sa Specijalne Olimpijade nevjerojatna.

- Na otvaranju je bila prva dama SAD-a, cijeli niz svjetskih, filmskih i glazbenih zvijezda, koje su ne samo bile u publici, već je dio njih bio i u mimohodu. To je jedan pokret koji bitno više znači od samog sporta - rekao je Vučić.

Komentari