Mještani Jakopovca i Kaštelanca ne žele u novu župu

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 06.01.2011. 08:01

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: -

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak donio je odluku kojom se s početkom ove godine sela Jakopovec i Kaštelanec izdvajaju iz župe Varaždinske Toplice i pripajaju župi Jalžabet radi bolje pastoralne skrbi, no mještani su nezadovoljni.

Obe sela, naime, pojašnjava biskup,  gravitiraju prema župi Jalžabet prometno i administrativno te oba pripadaju općini Jalžabet. Djeca većinom idu u školu u Kelemen i neki roditelji traže, osobito roditelji djece nižih razreda, da djeca idu na župnu katehezu i pripravu za sakramente u župu Jalžabet te da zajedno sa svojim školskim kolegama prime i sakramente. Osim toga, oba sela imaju zajedničko groblje u Jakopovcu.

"Vođeni pastoralnom brigom za povjereni nam puk Božji, donosimo odluku da se spomenuta sela pripoje župi Jalžabet – ističe biskup. Prije nego što je donio odluku, biskup je dobio dopis topličkog župnika Stjepana Mostečaka, koji, uz sve spomenute razloge podsjeća da je šezdesetih godina prošlog stoljeća bilo inicijative da se navedena sela pripoje župi Jalžabet, ali je, čini se, bilo otpora pa je to odgođeno za kasnije. O tome je, kaže Mostečak, razmišljao i pokojni biskup Marko Culej. Biskupova odluka ipak nije naišla na sveopće odobravanje, jer je primio dopis, odnosno peticiju mještana Jakopovca i Kaštelanca s 437 potpisa protiv izdvajanja njihovih sela iz župe Varaždinske Toplice i pripajanja župi Jalžabet.  O tome je u pismu obavijestio župnika Mostečaka,

" Razumijem emocije vjernika koji žele ostati u župi u kojoj su bili dugi niz godina. Iz njihova dopisa vidim da su to svjesni vjernici koji pristupaju sakramentima i koji vole Crkvu. Stoga se nadam da će razumjeti brigu biskupa za vjernike i svećenike u našoj Biskupiji. Poručite vjernicima iz sela Jakopovec i Kaštelanec da oni nikuda ne idu, da ostaju u svojim selima, a pastoralnu skrb imat će župnik iz Jalžabeta. Oni mogu ići na svetu misu kamo god žele, djeca mogu ići na vjeronauk i primati sakramente u župi koja im je prikladnija za pohađanje župne kateheze " napisao je biskup Mrzljak.


Agencija VLM





Komentari