razmislite o zdravlju

Javna tribina povodom Movembera: rak prostate ne mora imati nikakve simptome, muškarci, javite se na pregled

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 30.11.2018. 15:02

Zadnja izmjena: 01.12.2018. 10:05

Kako spriječiti, odnosno liječiti rak prostate, te što muškarci mogu učiniti za svoje zdravlje, bile su teme javne tribine u Županijskoj palači u Varaždinu.m za javno zdravstvo i Općom bolnicom Varaždin.  

Ligu za rak Varaždinske županije vodi novoizabrana predsjednica Sandra Banek, specijalist radiolog i subspecijalist iz područja ultrazvuka koja je rekla kako je karcinom na drugom mjestu uzroka smrtnosti u Varaždinskoj županiji, pri čemu je kod muškaraca najčešći rak prostate, koji je u Hrvatskoj na drugom mjestu.

Podršku Ligi i pokretu Movember dao je i zamjenik župana Robert Vugrin koji je pak istaknuo kako je u Hrvatskoj u 2017. od raka prostate umro 41 muškarac.- Zato pozivam sve muškarce, posebno one starije od 50 godina da se radi pregleda prostate jave svojem obiteljskom liječniku – rekao je zamjenik Vugrin.

Goran Benko, specijalist urolog, govorio je o prevenciji, dijagnostici i liječenju raka prostate. – Karcinom prostate je bolest koja ne mora imati apsolutno nikakve simptome. Testiranje PSA u krvi je stoga jako važno i muškarci se ne bi se smjeli zavaravati da karcinom prostate ne postoji ako nemaju drugih smetnji.– naveo je  Benko.

O čimbenicima životnog stigla u prevenciji raka s naglaskom na muško zdravlje govorila jeIrena Stipešević Rakamarić, specijalist javnog zdravstva. - Promjene životnog stila kao što su prestanak pušenja, smanjenje konzumacije alkohola do potpune apstinencije, promjene u prehrani koje uključuju što više voća i povrća, kao i redovna fizička aktivnost imaju snažan učinak na zdravlje. Primjerice, redovna fizička aktivnost ima snažan utjecaj na smanjenje stresa, a stres ima učinak na imunosni sustav koji je najvažniji čimbenik u borbi protiv raka – navela je mr. Stipešević Rakamarić.

 


 

 

Komentari