Javni radovi: 13 novozaposlenih u idućih pola godine obavljat će humanitarni rad

Objavljeno: 09.07.2015. 11:19

Zadnja izmjena: 08.03.2016. 14:53

Foto: V. Mihalić

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici potpisani su ugovori o suradnji na projektu "Javni radovi 2015" u sklopu kojeg su 13 Varaždinki i Varaždinaca zaposleni na javnim radovima u Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalidnosti,  „Bedemu ljubavi Varaždin“, Udruzi gluhih i nagluhih  Varaždina i Varaždinske županije te Društvu multiple skleroze Varaždinske županije.

Ugovore su potpisali varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i pročelnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Varaždin, Jasenka Hutinski.

Hutinski je naglasila kako se radi o osobama koje su dugotrajno nezaposlene i teško zapošljive, a koje će kroz šest mjeseci obavljati društveno koristan, humanitarni rad.

- Zaposlenici Javnih radova 2015 svojim radom pomažu invalidnim te starijim i nemoćnim osobama, a ovim društveno korisnim radom povećava se njihova uključenost u lokalnu zajednicu. Cilj ovih javnih radova je prvenstveno smanjenje nezaposlenosti i povećanje motiviranosti za zapošljavanje. Te osobe već rade u Udrugama, a važno je napomenuti da su od 13 odabranih djelatnika, tri osobe s invalidskim oštećenjem - istaknula je Jasenka Hutinski.

Ovogodišnji program javnih radova započeo je 15. lipnja i trajat će do 14. studenog ove godine. Za provođenje programa potrebna sredstva osigurana su u Državnom proračunu i Proračunu Grada Varaždina u ukupnom iznosu od 455 500 kuna.  Plaća za sve djelatnike iznosi 3 555 kuna.

- Ovo je jedan hvalevrijedan projekt i drago mi je da ga država podupire. Ove godine išli smo isključivo na humanitarni rad. Četiri naše udruge uključene su ove godine u javne radove. Isključivo se radi o humanitarnom radu, tako da više nema javnih radova za održavanje zelenih površina, jer to može imati određenih problema. Vjerujem da će se prije svega tih 13 osoba motivirati da se vrate na tržište rada, jer se često dešava da dugo nezaposlene osobe izgube i motivaciju za zapošljavanjem - naglasio je gradonačelnik Habuš.

Što se tiče broja djelatnika, u Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalidnosti zaposleno je sedmero djelatnika, U "Bedemu ljubavi" Varaždin njih dvoje, u Udruzi slijepih Varaždinske županije jedna osoba, a u Društvu multiple skleroze Varaždinske županije zaposlene su tri osobe. Udruge su same odabrale djelatnike prema svojim kriterijima.

Komentari