novi trendovi

Jedan vid turizma uglavnom se zanemaruje, zašto ga Varaždin ne bi naglasio?

Turizam na području Varaždina nastoji se okrenuti novim trendovima, odnosno "zelenom, digitalnom i pristupačnom", a Turistička zajednica Grada Varaždina u tom smjeru priprema novi projekt...
Objavljeno: 26.06.2022. 08:30

Zadnja izmjena: 26.06.2022. 09:46

Turistička zajednica Grada Varaždina se, između organiziranja manifestacija, bavi strateškim razvojem, a u sklopu toga uskoro uvodi novi projekt koji će grad Varaždin učiniti dostupnim svim turistima.

Gostujući nedavno u našem eTV studiju, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth rekla je kako se turizam na području Varaždina nastoji okrenuti novim trendovima, odnosno "zelenom, digitalnom i pristupačnom". Novi projekt kojeg TZ priprema je "Inkluzivni turizam: Turizam za sve".

-  To je jedna od važnih smjernica nacionalne stategije održivog turizma, a radi se o turizmu koji je pristupačan svima, bez obzira na eventualne prepreke. Bit ćemo među prvima ili čak i prvi grad u Hrvatskoj koji će mapirati i trasirati rutu za osobe u invalidskim kolicima. To je zanimljiva publika za koju, kada pogledate naš grad, ali i ostale gradove, još uvijek postoji dosta prepreka i barijera. Sve te barijere ćemo sada detektirati, pokušat ćemo ih popraviti i omogućiti ih dostupnima i osobama u invalidskim kolicima.

'Naši gradovi nisu pristupačni'

Kako je dodala, cilj je potaknuti društvo na razini cijele Hrvatske na pozitivne promjene.

- Zanimljiv je podatak Europske komisije da u svijetu 300 milijuna osoba s invaliditetom putuje, od čega je njih 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima. Putovalo bi ih i puno više da su destinacije pristupačne. U tom smjeru želimo biti prvi grad u Hrvatskoj koji će potaknuti te pozitivne promjene u društvu, napraviti rutu koja je pristupačna osobama u kolicima. To su nam isto tkao zanimljivi turisti, želimo da i oni dođu u Varaždin, da uživaju u našoj destinaciji i da šire glas da smo pristupačna i dostupna destinacija.

 

Komentari