NA SJEDNICI SABORA

Jenkač: Bez kvalitetne intenzivne proizvodnje i kvalitetnog sjemena nemamo ništa

Objavljeno: 30.09.2021. 12:32

Zadnja izmjena: 30.09.2021. 13:09

HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač jučer je na sjednici Hrvatskog sabora rekao kako će se Zakonom o sjemenu stvoriti kvalitetna intenzivna proizvodnja, a certifikacijom sjemena podići će se kvaliteta opskrbe.

U pojedinačnoj raspravi, saborski zastupnik Jenkač, inače i član Odbora za poljoprivredu, pojasnio je kako je Ministarstvo poljoprivrede uvažilo većinu predloženih amandmana, a oko samog Zakona vodila se široka rasprava, kako u Odboru, tako i među svim zainteresiranim dionicima.

- Slušajući neke rasprave, pogotovo oporbenih zastupnika, mogli bismo pomisliti da donosimo zakon o poništavanju poljoprivredne proizvodnje, a ovaj zakon donosi upravo suprotno – rekao je Jenkač.

Napomenuvši kako su Vlada i Ministarstvo većinu prijedloga, kako oporbe, tako i zainteresiranih strana uvažili, saborski zastupnik Jenkač istaknuo je važnost rasprave te kvalitetnih prijedloga, kritika i komentara koji se uvode u sam zakon, a upravo to je i smisao demokracije.

Cilj Zakona o sjemenu je, pojasnio je Jenkač, urediti samu proizvodnju, plasman na tržište i uvoz sjemena, odnosno reprodukcijskog materijala, a certifikacijom se podiže kvaliteta i kontrolira se sjeme koje se stavlja na tržište. - Certifikacijom ćemo osigurati kvalitetniju opskrbu i znat ćemo podrijetlo sjemena čime ćemo nacionalno zakonodavstvo usuglasiti s direktivama Europske unije – rekao je Jenkač dodavši kako će se pomoću registara sjemena i formiranja sortnih lista omogućiti identifikacija sorti i postupak njihovog certificiranja.

Radi očuvanja autohtonih sorti te sorti i sjemena koje koriste mali hrvatski OPG-ovi, uvest će se i nacionalni program te pojam "Sjeme s poljoprivrednih gospodarstava".

- Svim ovim aktivnostima i samim Zakonom uvodi se jedan red na tržište. Možemo i trebamo i dalje podupirati raznolikost, očuvanje našeg identiteta i sjemena, ali bez kvalitetne intenzivne proizvodnje, bez kvalitetnog sjemena i bez kvalitetnog registra koji će to regulirati nemamo ništa – zaključio je Jenkač.

Komentari