izdvaja se bolnica u marofu?

Jenkač: 'Hoćemo izdvajanje bolnice u Marofu' Čačić: 'Može, ali to neće Marofu donijeti više novaca'

Objavljeno: 03.11.2017. 09:20

Zadnja izmjena: 03.11.2017. 09:23

Foto: Arhiva

Bolnica u Novom Marofu ima iza sebe dugu povijest - svojedobno je bila samostalna, da bi kasnijim slijedom okolnosti postala dijelom županijske Opće bolnice Varaždin.

Na nedavnoj sjednici Gradsko vijeće Novog Marofa tražilo je ponovno izdvajanje bolnice u samostalni pravni subjekt. Inicijativu je dao još HDZ prije 3 godine, a sad ju je ponovno potaknuo gradonačelnik Siniša Jenkač i pritom je objasnio da bolnica ima nacionalni karakter i da nakon sanacije posluje pozitivno.

- Mi samo želimo izdvajanje bolnice Novi Marof iz sadašnjeg sustava OB Varaždin - kao što je bilo 90 godina, da bi se mogla bolje razvijati i u onom palijativnom dijelu. Hoće li ona biti i dalje županijska ustanova ili će je država uzeti pod svoje kao nacionalna ustanova - za nas ne čini neku razliku, za nas je važno da ona funkcionira kao samostalna ustanova. Kako ministarstvo i županija odluče - mi ćemo to prihvatiti. - izjavio je za naš portal Jenkač.

'Ne bi bilo više novaca za Marof'

I župan Čačić se složio da je odluka na Ministarstvu zdravstva, ali je pojasnio da to neće imati nekog financijskog efekta na samo novomarofsku bolnicu.

- Argumentacija koja se čuje ponekad u javnosti da, eto, palijativna skrb zarađuje novce pa onda ona financira Varaždinsku bolnicu dobra je samo za prikupljanje političkih poena. To pokriće gubitaka ne znači da građani Novog Marofa financiraju građane Varaždina. Ako bolnica Novi Marof bude samostalna bolnica pod upravom Županije, opet će se sredstva ako bude viška u Klenovniku koristiti u Marofu i slično. Nije to "Ne damo mi njima" - jer tu niti tko što daje, niti oduzima. Niti bi činjenicom da to postaje samostalni centar od toga Grad Novi Marof imao ikakve financijske koristi. - pojasnio nam je u razgovoru župan Čačić.

Komentari