vrtoglave brojke

JOSIP KRIŽANIĆ NA ČELU POVJERENSTVA Za štete od 3 milijarde kuna u državnoj blagajni svega 20 milijuna

Objavljeno: 21.09.2017. 16:20

Zadnja izmjena: 21.09.2017. 16:20

Državnim povjerenstvom za procjenu štete od elementarnih nepogoda predsjeda istaknuti HDZ-ov političar iz našeg kraja Josip Križanić. Oni su na jučerašnjoj sjednici - prema priopćenju županijskog HDZ-a - zbrajali ovogodišnje štete od elementarnih nepogoda u Hrvatskoj.

Prema Križanićevim riječima, šteta je dosad procijenjena na iznos veći od 2,3 milijarde kuna, dok raspoloživa sredstva iz državne blagajne iznose tek 20 milijuna kuna. Neke se štete još zbrajaju - poput nedavne poplave u Zadru - tako da se očekuje vrtoglavih 3 milijarde kuna šteta na godišnjoj razini.

Ni nama ne bi bilo dovoljno

Inače, od spomenutih više od 2,3 milijardi kuna, šteta na području Varaždinske županije mjeri se u desecima milijuna kuna.

- Štete na poljoprivredi na području županije uzrokovane olujnim i orkanskim vjetrom iznose 850 tisuća kuna dok su štete uzrokovane na prometnicama i građevinama oko 7,9 milijuna. Tuča je u poljoprivredi na području Varaždinske županije uzrokovala štetu od 6,3 milijuna kuna. Najpogubniji je bio mraz koji je na području županije uzrokovao štetu od 42,5 milijuna kuna – naglasio je Križanić na sjednici.

Ukratko, radi se o nekih 57 milijuna kuna štete od elementarnih nepogoda u našem kraju - čime već gotovo trostruko prelazimo izdvojena državna sredstva za cijelu zemlju. Tako je jedan od zaključaka Državnog povjerenstva da raspoloživa sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna nisu ni izbliza dostatna za djelomičnu sanaciju šteta prema podacima iz Registra šteta na dan 18. rujna 2017. Državno povjerenstvo odlučilo je da će zatražiti od nadležnih ministarstava dostavu prijedloga odnosno stajališta oko modela kojima bi se ublažile štete i provela djelomična sanacija nastalih šteta tijekom 2017. godine.

Križanićeva obveza je, što je jedan od zaključka sjednice, da o provedenoj raspravi upozna premijera i Vladu Republike Hrvatske te uputi zahtjev za razmatranje i iznalaženja mogućnosti osiguranja dodatnih novčanih sredstava kojima bi se djelomično sanirale štete od elementarnih nepogoda, a sve u skladu s proračunskim mogućnostima. A nakon što stignu odgovori iz Vlade i pojedinih nadležnih ministarstava Križanić će sazvati tematsku sjednicu na koju će pozvati i predstavnike nadležnih ministarstava. Potom će se predložiti model i način raspodjele raspoloživih sredstava za naknadu za štete uzrokovane elementarnim nepogodama.

Komentari