službeno obznanjeno

Krunoslava Jurgeca istražuje Uskok, Donja Voća pred financijskim kolapsom

Jurgeca se između ostaloga optužuje za visoke isplate sa žiro računa i blagajne, za koje se tvrdi da ne postoji dokumentacija. Optužuje ga se i za plaćanje određenih neizvršenih radova, za koje se također tvrdi da nisu dokumentirani...

Priopćenje Općine Donja Voća

Objavljeno: 21.12.2021. 14:56

Zadnja izmjena: 21.12.2021. 17:52

Foto: ilustracija

"Općina Donja Voća pred financijskim je kolapsom, suočava se s kontinuiranim blokadama računa i nizom sudskih postupaka. Neki računi nisu podmirivani po pet ili šest godina, a državni i neovisni revizorski ured utvrdili su čitav niz nepravilnosti koje sada istražuje Uskok."

Otprilike tako može se sažeti priopćenje Općine Donja Voća, odnosno nove općinske uprave koja je bivšeg načelnika Krunoslava Jurgeca prijavila Uskoku zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. Uskok je nakon toga, kako novode iz općine - pokrenuo istragu.

Jurgeca se između ostaloga optužuje za visoke isplate sa žiro računa i blagajne, za koje se tvrdi da ne postoji dokumentacija. Optužuje ga se i za plaćanje određenih neizvršenih radova, za koje se također tvrdi da nisu dokumentirani. Najveća optužba vezana je uz projekt širokopojasnog interneta.

"Potencijalno nepotrebni troškovi dosežu višemilijunske iznose, a u pozadini svega je privatni interes bivšeg načelnika", načelnica Sanja Kočet

Šteta višemilijuska?

 - Potencijalno nepotrebni troškovi dosežu višemilijunske iznose, a u pozadini svega je privatni interes bivšeg načelnika koji je nakon gubitka izbora izjavio da ima podršku svih općina za preuzimanje pozicije direktora trgovačkog društva koje će upravljati širokopojasnim internetom, što je, naravno, još jedna u nizu njegovih laži  - navodi Općina, odnosno njezina aktualna Uprava kojoj je na čelu načelnica Sanja Kočet.

Sredstva, tvrdi nova načelnica, nisu rezervirana čak ni za nabavljeno vatrogasno vozilo, koje će se sada otplaćivati putem kredita, i to unatoč činjenici što je Općina krajem 2020. godine donijela odluku o zaduživanju od čak 12,5 milijuna kuna.

Priopćenje Općine Donja Voća u nastavku prenosimo u cijelosti:


Priopćenje Općine Donja Voća:

"Neću dozvoliti da me negativne situacije koje sam doživjela u posljednjih nekoliko mjeseci demotiviraju te ću predano raditi na tome da osiguram transparentno i kvalitetno upravljanje Općinom koje će se svakako odraziti i na povećanje kvalitete života naših mještana", načelnica Sanja Kočet

I šest mjeseci nakon preuzimanja načelničke pozicije u Općini Donja Voća, Sanja Kočet bori se s brojnim problemima koje je iza sebe ostavio njezin prethodnik.

„Odmah po preuzimanju načelničke pozicije obratila sam se Državnom uredu za reviziju, a kasnije neovisnoj revizorskoj kući koju sam u konačnici angažirala zbog sumnje na netransparentnost poslovanja.“, ističe načelnica.

Podnesena kaznena prijava protiv bivšeg načelnika

Angažirani revizori uočili su niz nepravilnosti u poslovanju. Zadnja revizija u Općini je napravljena 2016. godine od strane Državnog ureda za reviziju te je isto ukazalo na mnoštvo nepravilnosti u radu i poslovanju. Umjesto da Općina ide u smjeru otklanjanja tih nepravilnosti, one su se iz godine u godinu samo gomilale da bismo danas dobili revizorsko izvješće kojim je utvrđeno da postoje:

  • visoke isplate sa žiro računa i blagajne općine za koju ne postoji dokumentacija,
  • isplaćeni troškovi u svrhu reprezentacije bez odgovarajuće dokumentacije,
  • sporna kupoprodaja nekretnine,
  • plaćanje neizvršenih radova za koje ne postoji nikakva dokumentacija,
  • provođenje postupka Javne nabave protivno Zakonu o javnoj nabavi,
  • nepostojanje pravnog stanja dugotrajne i kratkotrajne imovine kao i stanja obveza,
  • nenamjensko trošenje EU sredstava te lažiranje dokumentacije

Odmah smo podnijeli kaznenu prijavu USKOKU za sumnju u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. Kaznena prijava je prvenstveno usmjerena na bivšeg načelnika općine te na više fizičkih i pravnih osoba koje su u tome sudjelovale. Istraga je u tijeku, a radi se o financijski značajnim projektima, od kojih prvenstveno vrijedi spomenuti Razvoj infrastrukture širokopojasnog interneta.

Razvoj infrastrukture širokopojasnog interneta

Projekt širokopojasnog interneta vrijednosti je 96 milijuna kuna u koji su uz Općinu Donja Voća, koja je ujedno voditelj projekta, uključene i okolne općine kao partneri. Javna nabava po ovom projektu je završila, no njegova realizacija je i dalje upitna.

Realizacija projekta je od samog starta stvarala izuzetno visoke troškove. Nažalost, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) utvrdila je brojne nepravilnosti u provedbi dosadašnjih postupaka, sa potrebnim korekcijama u iznosu od 100%, izostanak osnovne razine transparentnosti i načela tržišnog natjecanja te će prijaviti sumnje na nepravilnosti nadležnim tijelima u sustavu. Građani Donje Voće već su do sada platili stotine tisuća kuna vezano za navedeni projekt, a potencijalni nepotrebni troškovi dosežu višemilijunske iznose. U pozadini svega je privatni interes bivšeg načelnika koji je pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa u srpnju 2021., nakon gubitka izbora, izjavio da ima podršku svih općina za preuzimanje pozicije direktora trgovačkog društva koje će upravljati širokopojasnim internetom, što je, naravno, još jedna u nizu njegovih laži. Nažalost, ovakvi neupitno protuzakoniti, a potencijalno kriminalni postupci će vjerojatno znatno otežati, a u najgorem slučaju ionemogućiti realizaciju projekta. Pred nama je zadatak da svim potrebnim, pa i pravnim radnjama, zaštitimo interese mještana Donje Voće u odnosu na moguće daljnje štete.

Niz problema

Općinu smo zatekli u potpunom financijskom kolapsu, sa kontinuiranim blokadama računa, pa čak i obvezama koje nisu podmirene 5, 6 godina, a u tim projektima i programima sudjeluje upravo bivši načelnik i neupitno je odgovoran za trošenje sredstava koje sad kao dugove isplaćuje općina Donja Voća. Protiv općine je pokrenut niz sudskih postupaka, od kojih neke rješavamo nagodbom. Nažalost, ni za nabavljeno vatrogasno vozilo, u vrijeme bivšeg načelnika, nisu, kao što zakon predviđa, osigurana sredstva ni u iznosu od 1 kune, a kamoli 2 milijuna kuna. Ozbiljnim urednim i transparentnim upravljanjem u posljednjih 6 mjeseci, stvorili smo pretpostavke i upravo potpisali kredit za plaćanje već dobavljenog vatrogasnog vozila. Naravno, odluke o zaduživanju općine u iznosu od 12.5 milijuna kuna usvojene krajem 2020., kao vrh piramide potpune neodgovornosti i nesposobnosti bivšeg načelnika, nije potrebno ni  komentirati jer je kreditni potencijal Općine koji smo naslijedili bio limitiran na 1,5 milijuna kuna.

Novi projekti i programi

Trenutno pripremamo nove projekte i programe kojima je cilj unapređenje društvenih i javnih usluga za lokalno stanovništvo. U planu nam je provedba aktivnosti u cilju poboljšanjakomunalne infrastrukture te povećanje dostupnosti i kvalitete predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja te jačanje brige o starijim osobama i ostalim ranjivim skupinama jednako kao i poticanje rada organizacija civilnog društva na području Općine. Ujedno planiramo pokrenuti programe jačanja i unapređenja gospodarske i turističke infrastrukture te poticanje ulaganja u iste uz iskorištenje prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa naše Općine.

''Neću dozvoliti da me negativne situacije koje sam doživjela u posljednjih nekoliko mjeseci demotiviraju te ću predano raditi na tome da osiguram transparentno i kvalitetno upravljanje Općinom koje će se svakako odraziti i na povećanje kvalitete života naših mještana. ''rekla je Kočet.