prijedlog varaždinskog župana

Kako da obnovu Zagreba dijelom plate stranci? Čačić ima model...

Na novinarski upit nije li riječ o još jednom novom nametu i povećanju ionako visoke cijene goriva, Čačić odgovara kako će obnova ionako biti plaćena iz poreza istog reda veličine, dok bi se ovim modelom trošak dijeklom prebacio na strane turiste i olakšao proces....
Objavljeno: 05.04.2020. 12:01

Zadnja izmjena: 05.04.2020. 12:11

„Poskupljenjem goriva od 1,2 kune prikupilo bi se 3,6 milijardi kuna, a veliki dio novca uplatili bi turisti“, glasi prijedlog varaždinskog župana Radimira Čačića za obnovu Zagreba.

Novac bi, kaže Čačić, trebao ići u novoformiranu tvrtku koja bi obnovu vodila, a riječ o sličnom modelu prema kojem su se gradile autoceste za vrijeme njegovog ministarskog mandata. Druga rješenja Čačić smatra previše birokratiziranima, a proces obnove ionako će biti složen i stajati milijarde. Kako prenosi 24sata, varaždinski župan stava je da država ne treba ništa graditi niti obnavljati, već samo osigurati financiranje i nadzor. Sve bi trajalo pet godina, tvrtka bi mjesečno mogla prihodovati 60 milijuna kuna, a temeljem toga bi se bez problema mogla zadužiti i vraćati kredit.

Na novinarski upit nije li riječ o još jednom novom nametu i povećanju ionako visoke cijene goriva, Čačić odgovara kako će obnova ionako biti plaćena iz poreza istog reda veličine, dok bi se ovim modelom trošak dijelom prebacio na strance i olakšao cijeli proces. Varaždinski župan pritom misli isključivo na obnovu objekata u državnom vlasništvu te na pomoć vlasnicima privatnih zgrada, dok za objekte u vlasništvu Grada Zagreba smatra da bi njihovu obnovu trebao financirati Grad Zagreb.

U Zagrebu je, podsjetimo, prijavljeno oko 26.000 oštećenih objekata. Broj je vjerojatno manji jer je neke zgrade prijavilo više stanara, a Ministarstvo graditeljstva priprema novi zakon o obnovi glavnog grada, pri čemu s Gradom Zagrebom trenutno ne nalazi sporazumnog rješenja.