katastar pred promjenama

Vašu investiciju sprječava neki grof iz 19. stoljeća? Slične probleme imao je i Jenkač, ali to se sada mijenja...

Hrvatska država napokon kreće s rješavanjem pitanja katastra, što je Siniša Jenkač prilikom rasprave u Hrvatskom saboru okarakterizirao kao važan dan za Republiku Hrvatsku...
Objavljeno: 24.09.2021. 09:04

Zadnja izmjena: 24.09.2021. 09:50

Hrvatska država napokon kreće s rješavanjem pitanja katastra, što je Siniša Jenkač prilikom rasprave u Hrvatskom saboru okarakterizirao kao važan dan za Republiku Hrvatsku. Riječ je o prijedlogu koji nosi naziv: Prijedlogu višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030., a ovo je pet najvažnijih stvari o tome:

  • (1) 'Trebalo je smoći snage (napokon)' - Značaj pitanja katastra prepoznaju svi koji se susreću s problematikom neriješenih katastarskih i gruntovnih knjiga, rekao je Jenkač. "Čestitam svima koji su prepoznali problematiku i smogli hrabrosti i odlučnosti, od sadašnjeg ministra do predsjednika Vlade koji je prihvatio prijedlog, da se konačno krene, nakon 30 godina samostalnosti, s rješavanjem katastra, a onda i gruntovnice."
  • (2) Napokon će se riješiti i okrupnjivanje zemljišta? Jenkač je dodao da će nakon građevinskog zemljišta na red doći i poljoprivredno zemljište i šumske površine. "Nadam se da će Ministarstvo graditeljstva poduprijeti intenciju Ministarstva poljoprivrede na onome što slijedi, a to je komasacija koja će okrupniti ta poljoprivredna zemljišta."

  • (3) Kako to svih ovih godina izgleda - "Nažalost, rekao je Jenkač, tu se često susrećemo s problemom, kad se sve to izmjeri, da je problem u zemljišnim knjigama to proknjižiti. Primjer je moja susjedna općina Sveti Ilija koja se već osam godina bori s provođenjem izmjere. To su problemi s kojima ćemo se susresti. Apeliram na Ministarstvo da o tome vodi računa i da svi zajedno budemo u potpori, jer će bez novog zapošljavanja, novih kadrova koji će to operativno upisivati, provođenje biti problematično, teško i mukotrpno. Negativan primjer je u Varaždinskim Toplicama gdje se izmjera obavila, a upisali su se s novim izmjerama stari vlasnici, a ne novi vlasnici"
  • (4) Samo jedan primjer kaosa - O veličini problematike, ali i značaju njenog rješavanja, dovoljno govori podatak da je u Novom Marofu, na čijoj je površini 11 katastarskih općina, samo centralna katastarska općina Novi Marof riješena.
  • (5) 'Građani su spremni i sufinancirati' - U Hrvatskom saboru Siniša Jenkač je kazao kako je većina građana spremna sufinancirati katastarsku izmjeru jer su svjesni problema kada nemaju katastarski i gruntovno riješena svoja vlasništva.

Komentari