Kišić na sjednici Skupštine Platforme županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa

Objavljeno: 18.09.2015. 13:54

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 08:52

Foto: Varaždinska županija

Kao član Platforme, Grad Gospić je bio domaćin Skupštine Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa, na koju se odazvalo tridesetak sudionika iz čitave Hrvatske, među kojima i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Vinko Prizmić.

Članove Platforme pozdravili su ličko-senjski župan Milan Kolić i zamjenik gospićkog gradonačelnika Ivan Biljan, koji su sudionicima poželjeli konstruktivni rad i ugodni dvodnevni boravak u Gospiću.

Skupštini je nazočio i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, koji je istaknuo kako je sigurnost naših gradova i županija često puta zanemarena i u fokus interesa dolazi u kriznim situacijama kada se uviđa važnost dobrog planiranja i svjesnosti od različitih vrsta ugroza.

Na području naše države, ali i velikog dijela Europe, upravo je jedna takva krizna situacija vezana na dolazak migranata, pa se o tome najviše razgovaralo u neslužbenom dijelu skupštine.

- Platforma je dobra inicijativa u koji je ušao dobar dio hrvatskih županija i gradova, i u kojoj ljudi koji su zaduženi razgovaraju što županije i gradovi mogu više napraviti na području sigurnosti svojih građana - rekao je zamjenik župana Alen Kišić istaknuvši kako je Varaždinska županija od samog početka podržala rad Platforme.

Na sjednici kojoj je predsjedao predsjednik Platforme Tomislav Jarmić, uz ostale su točke dnevnog reda jednoglasno prihvaćeni i prijedlog promjene Statuta te odluka o primanju u članstvo Platforme Grad Biograd na Moru. Održane su prezentacije rada HGSS stanice Gospić, Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije, a sjednici Skupštine nazočili su i radnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Civilne zaštite.

Osim spomenutih, prezentaciju alata za rezanje i bušenje armiranog betona, svih vrsta kamena i metala bez vibracija na kopnu i pod vodom, održali su i predstavnici varaždinske tvrtke EBC technology, prilikom posjete stanici HGSS-a Gospić, najopremljenijoj stanici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Inače, Udruga Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa čije je sjedište u Varaždinu, osnovana je 2013. godine u Zadru, a temeljni joj je cilj lakše organiziranje, umrežavanje i koordinacija aktivnosti kako bi se utjecalo na smanjenje rizika od nastanka katastrofa i izgradnje funkcionalnog sustava zaštite i spašavanja u RH, povećane mogućnosti izgradnje vlastitih kapaciteta za odgovor na katastrofe, prikladnijeg modela za apliciranje na EU, UN i ostale fondove.

Komentari