Zamjenik župana bio u Bratislavi

Kišić na summitu u Slovačkoj: „Treba pojednostaviti procedure oko EU fondova“

Varaždinska županija

Objavljeno: 11.07.2016. 12:48

Zadnja izmjena: 11.07.2016. 12:53

Foto: Varaždinska županija

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić prisustvovao je 7. Summitu Europskog odbora regija, koji je održan u Bratislavi. Ovaj se Summit održava svake dvije godine, a glavni grad Slovačke bio je domaćin samo tjedan dana nakon što je Slovačka prvi put preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije.

 Glavna tema 7. Summita bilo je „Ulaganje i povezivanje“, a okupilo se više od 700 gostiju iz cijele Europe, među kojima i velik broj vodećih ljudi iz europske administracije.

– Potrebna nam je bolje povezana Europa, što znači da je potrebno unaprijediti ulaganja u ljude, mjesta, resurse i ideje, a to mora započeti u regijama i gradovima. Poticanjem poduzetništva i iskorištavanjem punog potencijala europskih, nacionalnih, lokalnih i privatnih sredstava možemo prevladati regionalne nejednakosti. – rekao je predsjednik Europskog odbora regija Markku Markkula.

Domaćini su naglasili i kako EU trenutačno financira 80 posto javnih ulaganja u Slovačkoj. Stoga je u interesu Slovačke da osigura da kohezijska politika ostane na važnom mjestu među politikama EU-a, a sličan interes imaju i sve druge članice EU-a.

– Ovaj je summit bio odlična prigoda čuti vrh administracije EU-a, ali i gradonačelnike i guvernere europskih gradova i regija o njihovom viđenju i iskustvima lokalne i regionalne politike u okviru EU-a. Jedan je opći zaključak: za sljedeće proračunsko razdoblje treba pojednostaviti procedure oko iskorištavanja sredstava iz EU fondova, i to je javno rečeno na jednoj ovakvoj razini. – rekao je zamjenik župana Alen Kišić.

 Odbor je tijekom Bratislavskog summita usvojio Deklaraciju, u kojoj se izlaže kako unaprijediti i promicati ulaganja u europske regije i gradove. Tom je deklaracijom utvrđena osnova za dugoročniju strategiju Odbora za ulaganja čiji je temeljni cilj pojednostavljivanje korištenja fondova EU-a i privatnog financiranja.

Komentari