Poruka Ministarstvu

Kišić: Neka se dobro razmisli zašto ukidati projekte 72 sata i Program plus

Objavljeno: 17.02.2016. 12:51

Zadnja izmjena: 18.02.2016. 12:23

Foto: Ivan Tomašković

Varaždinski dožupan Alen Kišić ispred Županijske organizacije SDP-a danas se osvrnuo na navode novog ministra zdravlja Darija Nakića koji je istaknuo kako će ukinuti bolničke projekte 72 sata i Program plus. 

Naime, bolnički projekt 72 sata ima za cilj skratiti razdoblje neizvjesnosti bolesnika od saznanja za dijagnozu karcinoma do početka liječenja. Tim programom od svog početka prošlog travnja prošlo je stotinjak ljudi u Općoj bolnici Varaždin, a u cijeloj Hrvatskoj njih 2.300. 

- Ako je od tih stotinjak spašen i jedan život puno je napravljeno, no najvažnija je psihološka sigurnost da će oni u roku 72 sata dobiti adekvatni medicinski tretman - rekao je Alen Kišić.

Program plus bio je odgovor ministra Varge na liste čekanja, istaknuo je Kišić i dodao kako je program dao rezultate. 

- U Općoj bolnici Varaždin nekoliko tisuća građana odazvalo na taj program i smanjena je lista čekanja. Naprimjer za operaciju kuka ili mrene su znatno smanjene liste čekanja – naglasio je Kišić i rekao kako „Program 72 sata“ ništa ne košta ništa, a u Programu plus košta varaždinsku bolnicu 100.000 kuna, no prekovremeni sati liječnicima su plaćeni. 

-Ne kritiziram nikoga već neka se dobro razmisli zašto to ukidati. Zbog nekoliko milijuna kuna ušteda opet će povećati liste čekanja, a najtežim pacijentima uskratiti brzu terapiju nije opravdano. Tu sam ispred pacijenata, a ne ispred politike i pacijenti se preko oba programa osjećaju zaštićeno. Važno je dati mogućnost i veću šansu za izlječenje odnosno pravovremenu pretragu, medicinsku uslugu. Ovi programi upravo to omogućuju – objasnio je Kišić i natuknuo ako je to dio reformi o kojima smo slušali, onda smo zaista na krivom putu.

Inače Program plus krenuo još za vrijeme HDZ-a, a da ga je ministar Siniša Varga stavio u funkciju. Dodaje da bi sada bilo u najmanju ruku čudno da ga HDZ-ova vlast ukida.

Također osvrnuo se i na vraćanje bolnica županijama. 

- Jesmo za vraćanje bolnicama županijama, ali pod uvjetima; da one budu sanirane i da financiranje bude napravljeno prema učinjenim uslugama - zaključio je Kišić.

Komentari